Med Slovenijo in Rusijo še obilo priložnosti za poglobitev poslovnega sodelovanja - Poslovni in investicisjki forum v Moskvi, 17.10.2013, Ritz Carlton

petek, 18. oktober 2013

Bilateralni odnosi med Slovenijo in Rusijo so v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven, kar potrjujejo kazalci blagovne in storitvene menjave med državama, vseeno pa je med deželama še veliko priložnosti za poglobitev poslovnega sodelovanja, sta se na  poslovno investicijskem forumu 17. oktobra 2013 v Moskvi strinjala slovenski zunanji minister Karl Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Dogodek je organizirala javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z moskovsko agencijo za pospeševanje tujih investicij in izvoza (MIEPA), slovenskim poslovnim klubom v Moskvi ter Veleposlaništvom RS v Moskvi, udeležilo pa se ga je več kot 150 ruskih in 60 slovenskih podjetij.


»Ruski podjetniki na Slovenijo gledajo kot na točko vhoda na evropski in svetovni trg,« je uvodoma pojasnil ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov in dodal, da bodo prav investicije zasebnih družb okrepile meddržavne gospodarske odnose. Posebne priložnosti se slovenskim podjetjem ponujajo tudi pri sodelovanju z različnimi ruskimi regijami, ki iščejo priložnosti v tujini, veliko neizkoriščenih priložnosti pa je tudi na področju obojestranskih investicij. »Slovenska podjetja so v Rusiji dobrodošla, prav tako pa ruska vlada podpira aktivnosti ruskih podjetij v Sloveniji,« je zaključil.

Kot je v nadaljevanju izpostavil slovenski zunanji minister Karl Erjavec, je Rusija za Slovenijo pomemben gospodarski strateški partner. V prvih letošnjih mesecih se je blagovna menjava med državama povečala za 22 odstotkov, kar za 36 odstotkov pa se je v prvi polovici tega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal prihod ruskih turistov v Slovenijo. Slovenski zunanji minister je ruske investitorje povabil k sodelovanju pri privatizaciji v Sloveniji in pri tem opozoril na številne dobre projekte podjetij, slovenska podjetja pa pozval k večji navzočnosti v Rusiji. »V okviru včeraj zaključenega zasedanja slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, smo opredelili perspektivna področja za njegov nadaljnji razvoj in dogovorili seznam 34 pomembnejših projektov med državama, kar bo nedvomno pripomoglo k povečanju gospodarskega sodelovanja med državama,« je udeležencem konference predstavil sklepe komisije.
 

»Ruska federacija je v medvladnem dokumentu Mednarodni izzivi 2013 uvrščena med šest prioritetnih trgov Slovenije, zato gospodarsko ministrstvo in javna agencija SPIRIT Slovenija izvajata vrsto aktivnosti v pomoč slovenskim podjetjem pri vstopu na ta trg, hkrati pa si prizadevata za povečanje investicij v Slovenijo,« je poudaril mag. Marjan Hribar, generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na MGRT. Trenutno je sicer Slovenija s 340 milijoni evrov večji investitor v Rusiji, kot je Rusija s 46 milijoni evrov investicij v Sloveniji. Po njegovem mnenju so tovrstni dogodki dobra podlaga za povečanje blagovne menjave med državama, saj podjetjem iz obeh držav nudijo večjo možnost širjenja svojih skupnih razvojnih projektov tako na enotnem trgu Evropske unije, katerega del je Republika Slovenija, kakor na trgu Ruske federacije.
 

Vardanyan Suren O. generalni direktor MIEPA, moskovske agencije za pospeševanje tujih investicij in izvoza (MIEPA), je Moskvo s 15 milijoni prebivalcev predstavil kot ogromen trg, na katerem je skoncentriranega 70 do 80 % finančnega kapitala celotne Ruske federacije in je kot tak odlična priložnost za slovenska podjetja. Slovenskim podjetjem je pri iskanju poslovnih kontaktov ponudil tudi pomoč različnih organizacij, kot sta MIEPA in gospodarska zbornica Moskve, v katero je včlanjenih 1000 moskovskih podjetij.
 

Poleg tradicionalnih področij medsebojnega sodelovanja se med državama odpirajo nove priložnosti na področju energetike in energetske učinkovitosti, gradbeništva in inženiringa, avtomobilske industrije, informacijske tehnologije in telekomunikacij ter turizma, je v nadaljevanju na kratko povzela Tanja Drobnič iz javne agencije SPIRIT Slovenija. Poudarila je smiselnost skupnega nastopa slovenskih podjetij na ruskem trgu ter izpostavila tri povezane skupine podjetij, ki so del delegacije, in sicer »Slovene Business Alliance«, »Data Center Plan team« ter »TCS - Slovenski orodjarski grozd«.

Slovensko-ruski poslovni klub v Moskvi, ki ima trenutno okoli 30 članov in odpira vrata tako slovenskim podjetjem v Rusiji, kot tudi ruskim v Sloveniji, je predstavil njegov predsednik in direktor predstavništva Nove Ljubljanske banke (NLB) v Moskvi Metod Dragonja. Poudaril je, da glavnino slovenske menjave z Rusijo ustvarijo velika podjetja, ki so tu še iz časov nekdanje Sovjetske zveze ter k večji aktivnosti pri sodleovanju z Rusko federacijo pozval predvsem mala in srednja podjetja v Sloveniji.
 

Po zaključenem uradnem delu, so imela slovenska podjetja več kot 260 dogovorjenih individualnih poslovnih pogovorov s potencialnimi poslovnimi partnerji iz Rusije. Gospodarska delegacija javne agencije SPIRIT Slovenija je namreč pomembna z vidika identificiranja novih poslovnih priložnosti in kontaktov, ki bodo prispevali k poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Marjan Plut iz podjetja Iskra Sistemi, ki se je tudi udeležilo delegacije, pravi, da so v Ruski federaciji prisotni že vrsto let, tovrstni dogodek pa v teh kriznih časih vidijo kot odlično možnost za iskanje novih poslovnih priložnosti za njihove celovite rešitve v energetiki. Z njim se strinja tudi Boris Cebek iz podjetja IMOVIT, ki sicer v Ruski federaciji še ni prisotno. »Gospodarske delegacije smo se udeležili z namenom, da bi začeli sodelovati z ruskimi partnerji, in sicer tako, da bi jih pritegnili v naše posle v Evropski uniji,« je dodal.

Člani gospodarske delegacije, ki se te dni pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija mudijo v Moskvi, se bodo ogledali investicijsko-nepremičninski sejem Dom Expo 2013, v nedeljo pa odšli v Azerbajdžan, kjer se bodo udeležili slovensko-azerbajdžanskega poslovno-investicijskega foruma s poslovnimi pogovori z azerbajdžanskimi podjetji ter obiskali sejem BakuBuild 2013.