Medicinska univerza v Varšavi je ustvarila aplikacijo za diagnozo COVID-19

torek, 17. november 2020

Varšavska medicinska univerza je na Poljskem razvila aplikacijo, ki lahko diagnosticira koronavirus, ne da bi morali ljudje obiskati zdravnika.

Prvo takšna aplikacijo Poljskem, COVID.Termini.app, sta ustvarila univerzitetni center za medicinsko simulacijo in inovacije (CSMI WUM) ter podjetje Termini.

Po navedbah univerze je aplikacija zelo enostavna za uporabo. Po registraciji za spletno storitev uporabniki posredujejo tri podatke: odstotek rezultatov testa pulznega oksimetra, subjektivno oceno morebitne kratke sape (na lestvici od ena do 10) ter telesno temperaturo.

Bolnik mora zagotoviti informacije o številu vdihov na minuto in srčnem utripu. Informacije se nato samodejno pošljejo zdravniku ali reševalcu.
"Glavni cilj, ki smo si ga zastavili, je razbremenitev poljskega zdravstvenega sistema z avtomatizacijo nekaterih dejavnosti oskrbe pacientov," je na spletni strani univerze dejal predsednik CSMI WUM Marcin Kaczor. »Aplikacija lahko pomaga prepoznati ljudi, ki so morda okuženi, vendar nimajo nobenih simptomov. Lahko tudi nakaže, ali mora človek k zdravniku ali lahko ostane doma, kjer je mogoče spremljati njegovo stanje. "
WUM je dejal, da je aplikacija že na voljo na spletu in pripravljena za uporabo.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com