Microsoft razvija tehnologijo avtomatičnega plačila v trgovinah

sreda, 20. junij 2018

Microsoft razvija tehnologijo, ki bo odpravila blagajne in blagajniške pulte v maloprodajnih trgovinah in uvedla avtomatizirano plačilo.

Podjetje razvija sisteme, ki spremljajo, kaj kupci vzamejo iz prodajnih polic in dajo v svoje nakupovalne vozičke. Podjetje Microsoft je vzorčno tehnologijo že pokazalo maloprodajnim trgovskim verigam iz vsega sveta in se tudi že pogovarja glede možnega sodelovanja s podjetjem Walmart Inc.

Microsoftova tehnologija bo konkurenca prvi avtomatizirani trgovini Amazon Go, ki jo je Amazon odprl v Seattlu januarja 2018. Kupci v tej trgovini  skenirajo svoje pametne telefone na napravi pri vstopu v trgovino. Kamere in senzorji identificirajo, kaj kupci odstranijo s polic in dodajo v svoje nakupovalne vozičke. Ko kupci končajo nakupovanje, preprosto zapustijo trgovino brez obiska blagajne in Amazon bremeni njihove kreditne kartice za opravljen nakup. Amazon Go bo kmalu odprl trgovine tudi v Chicagu in San Franciscu.

V Microsoftu trenutno dela skupina od 10 do 15 ljudi, ki ustvarja novo, futuristično trgovino na drobno. Za enkrat še niso razkrili vseh specifik. Želijo namestiti kamere v nakupovalne vozičke, da bi lahko sledili nakupom. Njihov cilj je ustvariti stroškovno bolj učinkovit maloprodajni tehnološki sistem, ki bi odpravil potrebo po blagajnikih, hkrati pa zmanjšal na stotine kamer, ki jih trenutno v svoji trgovini uporablja Amazon Go. Ni pa še jasno, kako hitro bo Microsoft vzpostavil avtomatizirano storitev izplačila in ali bo njegova tehnologija zadostila potrebe trgovcev na drobno.

Avtomatično plačilo brez uporabe blagajn je vsekakor prihodnost na področju maloprodaje. Analitiki ocenjujejo vrednost ameriškega trga avtomatičnega plačila na 43 mlrd EUR. Delo na blagajni je tudi eno od najpogostejših delovnih mest v ZDA.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT