Migracije delovne sile: Slovenija-Hrvaška-Srbija

petek, 22. september 2023


13. septembra 2023 je na mednarodnem obrtnem sejmu v Celju v soorganizaciji SLO CRO Poslovnega kluba, Obrtno-podjetniške zbornice Krško, Slovenskega poslovnega kluba iz Beograda in Obrtne zbornice Zagreb potekala okrogla miza na temo: Migracije delovne sile, kjer so pristojni strokovnjaki in poznavalci trga dela razpravljali o izzivih, ki jih prinaša gibanje delovne sile med sosednjimi državami. 

Antun Trojnar, predsednik Obrtničke komore Zagreb in direktor podjetja TA-GRAD iz Hrvaške, Aleš Trunk, predstavnik podjetja GIC Gradnje, Slovenija / Hrvaška, Zoran Lazukić, partner in predstavnik podjetja Profil Grupa, Slovenija / Srbija, Tilen Prah, direktor podjetja Kariera, Slovenija / Hrvatska, Miho Šepec z Zavoda za zaposlovanje Slovenije, Marija Halić z Zavoda za zaposlovanje Hrvaške so predstavili poglede in izzive v pomanjkanju kadra in odhajanju v tujino.

Aleš Trunk je dejal, da se posvečajo razvoju in robotiki, ki bi lahko pritegnila nove kadre. Sicer pa najemajo podizvajalce in agencije za kadre saj je poleg 150 zaposlenih še toliko podizvajalcev in agencijskih delavcev in kot se je izrazil, vzamejo tisto, kar je v ponudbi.

Marija Halić je dejala, da je na Hrvaškem veliko povpraševanje po delovni sili in da trend nezaposlenosti vztrajno upada. 

Miho Šepec je dejal, da je potrebno slediti trgu dela in povpraševanju, kateremu bi morala slediti politika izobraževanja. Dodal je, da se je v Sloveniji izjemno povečalo število vlog za zaposlovanje tujcev, na primer v letu 2016 so prejeli 16.000 vlog, v letu 2022 pa 50.000. Dodal je, da je vlada pred kratkim spremenila in skrajšala postopek za pridobitev dela. Opozoril pa je tudi, da je v gradbeništvu izjemno veliko nekvalificiranih tujih delavcev, medtem ko so domači delavci nemotivirani za delo v gradbeništvu. 

Zoran Lazukić je dejal, da je stopnja zaposlenosti v Srbiji rekordno nizka – in še vedno so izjemno iskani delavci za gostinstvo in trgovino. Na največjem gradbišču v Beograd na vodi domačih delavcev skoraj ni, je dejal – večinoma gre za delavce iz Vietnama, Pakistana in Indije. Policijske postaje so izjemno obremenjene z izdajanjem potrdil za delo. Poudaril je, da je Srbija v zadnjem letu izjemno dvignila plače. Ustanovljeno pa je bilo 1200 podjetij, katerih ustanovitelji so Rusi.

Tilen Prah je opozoril na vrsto ovir, ena izmed njih je postopek pridobitve delovnega dovoljenja, ki se je v zadnjem času skrajšal na mesec in pol, kar ocenjuje kot pozitivno. Na državo je apeliral, da bi bilo na celotno zadevo potrebno pogledati celostno, omenil pa je tudi zahtevanje potrdil o nekaznovanju, ki za domače delavce niso potrebni. 

Govorniki so izpostavili številna dejstva v zvezi z migracijami delovne sile in opozorili na določene sistemske težave, s katerimi se soočajo države. Na dogodku je sodelovalo več kot 30 poslušalcev, ki so z zanimanjem poslušali goste okrogle mize. 

Panel je moderirala Janja Starc, direktorica Obrtno podjetniške zbornice Krško.Dodatne informacije: 

SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini