Milijardne investicije v razvoj AI v Kanadi

petek, 12. april 2024


Kanadska vlada je napovedala investicijski sveženj v višini 2,4 milijarde dolarjev v razvoj umetne inteligence (UI). Sredstva bodo namenjena izboljšanju infrastrukture, razvoju računalniških zmogljivosti in zagotavljanju varnosti na področju UI. 

Premier Justin Trudeau je poudaril, da je cilj vlade zagotoviti dostop do ključnih virov umetne inteligence ter spodbujati njeno uporabo v različnih sektorjih, kot so kmetijstvo, zdravstvo in čista tehnologija.

Naložba v UI predstavlja najnovejšo potezo v seriji napovedi pred proračunom, kjer vlada razkriva svoje načrte za porabo pred izdajo celotnega zveznega proračuna 16. aprila.

Kljub temu, da premier Trudeau na nedeljski tiskovni konferenci ni ponudil veliko podrobnosti, so mnogi deležniki v panogi pozdravili obljubljene naložbe.

Največji del novih sredstev bo namenjen izgradnji in omogočanju večje računalniške moči. Vlada je sporočila, da bo 2 milijardi dolarjev delila med dvema novima pobudama. Ena od njih, Sklad za dostop do računalniških virov UI (AI Compute Access Fund), je namenjena industriji in raziskovalnim inštitucijam. Druga pobuda, Kanadska strategija suverene računske umetne inteligence (Canadian AI Sovereign Compute Strategy), pa je namenjena pospeševanju razvoja infrastrukture UI, locirane na kanadskem ozemlju.

Po besedah premierja Trudeauja sta dostop do računske moči in kapitala dve ključni oviri za razvoj novih modelov ali aplikacij UI. Zato je vlada odločena odpraviti te ovire in spodbuditi inovacije na področju umetne inteligence.

Vir: www.cbc.ca

Pripravil: Simon Pribac

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini