Minister Mali na Kopaonik Business Forumu: Dokazali smo kako vzdržljivi smo

četrtek, 03. junij 2021

Finančni minister v vladi Republike Srbije Siniša Mali je na 28. Kopaonik Business Forumu dejal, da je v prehodnem obdobju država dosegla velik uspeh na kar dveh frontah – v boju za rešitev gospodarstva ter boju za zdravje državljanov.

»Odzvali smo se pravočasno in uspešno, tako s opredelitvijo kot tudi realizacijo dveh paketov pomoči gospodarstvu in državljanom, s ciljem ublažitve posledic pandemije korona virusa, pravkar pa se udejanja tretji paket. Še nikoli se ni zgodilo, da bi država prevzela največji del bremena nase. Smo močni, stabilni, imamo dovolj denarja, tako da lahko pomagamo našemu gospodarstvu, podjetnikom in prebivalstvu. Naše gospodarstvo se je kljub veliki svetovni gospodarski krizi ohranilo. Ni bilo nikakršnih črnih scenarijev, množičnih odpuščanj, zapiranj tovarn, tudi težav z nabavo mask, respiratorjev ter ostale medicinske opreme ni bilo. Dejansko smo vsem pokazali, kako močni smo,« je poudaril.

Siniša Mali je napovedal, da bo Vlada Republike Srbije 3. junija odločala o nadaljevanju sodelovanja z MMF-jem. »V minulih dveh mesecih smo opredelili osnovne razvojne in reformske cilje, vezane na prenovo javnih podjetij, davčne uprave, zelenega dogovora, oziroma na vse tisto, kar lahko doprinese k izboljšanju in uspešnejšem delovanju našega gospodarstva ter s tem dvigu življenjskega standarda naših državljanov,« je poudaril ter dejal, da nova pogodba z MMF-jem, ne bo zgolj finančnega, ampak tudi svetovalnega značaja.

V zvezi z gospodarskimi ukrepi podpore je Mali spomnil, da je država za tri pakete osnovne podpore prebivalcem in gospodarstvu porabila približno 8 milijard evrov, kar dejansko pomeni kar 17 odstotkov BDP-ja in to predvsem po zaslugi odgovorne fiskalne in ekonomske politike ter dejstva, da je imela Srbija kar štiri leta  proračunski presežek.

»Ker je šlo za zdravje, smo se takoj odzvali ter nabavili medicinsko opremo, obenem pa smo zagotovili denar za dvig osebnih dohodkov zdravstvenih delavcev in tudi za enkratne pomoči. Samo v lanskem letu, nam je uspelo zgraditi kar dve covid bolnišnice in to v rekordnem času, štirih mesecih in pol,« je še posebej poudaril.

Omenil je, da je Srbija glede na število cepljenih prebivalcev na četrtem mestu v Evropi ter na petem po številu tistih, ki so prejeli le en odmerek. »Moč države je zdaj bolj kot kdaj koli prej povezana z močjo zdravstvenega sistema. Državljani lahko  izbirajo med štirimi cepivi. Uspelo nam je spreobrniti podobo naše države, celo veliko tujcev se prihaja cepit k nam,« je omenil.

Finančni minister je izpostavil tudi na enega od najboljših rezultatov, vezanih na stopnjo rasti na stari celini, ne glede na pandemijo.
»Srbija se uvršča med najboljše v Evropi. Vsi se trudijo, da bi pospešili svojo gospodarsko rast. V tem  odkrivamo skrivnosti rasti osebnih dohodkov, pokojnin, vlaganj, naložb v zdravstvo ter infrastrukturo. Vse omenjeno so tudi naše gospodarske smernice,« je povedal minister.

Omenil je, da so rezultati srbskega gospodarstva opaženi tudi s strani svetovnih finančnih ustanov. »Svetovna banka je lansko leto napovedovala približno tri odstotni padec, MMF pa dvoodstotnega, a sta kasneje napovedi spremenili. Vseeno pa je bil naš dosežek med tremi najboljšimi v Evropi, saj je bil naš primanjkljaj zgolj enoodstoten.  V letošnjem letu, medtem ko epidemija še traja, se trudimo, da bi imeli največjo rast BDP-ja v Evropi. Evropska komisija nam je napovedala 5,3 odstotno gospodarsko rast, Svetovna banka pet odstotno, mi pa trdimo, da bo rast BDP-ja v letošnjem letu bliže sedmim, kot pa šestim odstotkom,« je poudaril Mali.

Omenil je, da se je do takšnega rezultata prišlo zahvaljujoč strogim ukrepom fiskalne konsolidacije, katero je Srbija izvajala v minulem obdobju. »Velikokrat poslušamo, da BDP ne raste dovolj hitro, a je dejstvo, da je prejšnji režim pustil državo tik pred bankrotom, ter da smo potem ob  hudih ukrepih fiskalne konsolidacije morali reševati državni proračun. Ko smo leta 2017 s tem delom zaključili, smo dejansko ustvarili drugo kumulativno rast v celotni Evropi. Predsednik Vučić je že leta 2014 predstavil naše poglavitne cilje – to je fiskalno konsolidacijo ter čim hitrejšo rast na zdravih temeljih. In prav to je tisto, kar gospodarska politika Vlade Republike Srbije uspeva realizirati,« je poudaril Mali.

Kljub velikim vlaganjem in dodelitvam države bo javni dolg ostal stabilen, in to na stopnji pod šestdesetimi odstotki, oziroma pod nivojem Maastrichta.

Minulo leto je bilo uspešno tudi po stopnji brezposelnosti, ki se je glede na stopnjo iz leta 2019, ko je bila 10,4 odstotna, znižala na devet odstotkov. »Ob tem ne smete pozabiti, da je bila še leta 2012 nezaposlenost kar 25,9 odstotna, kar dejansko pomeni, da je bil vsak četrti državljan brez službe. Zdaj pa primerjajte te rezultate ter krepost našega gospodarstva, kar se je pokazalo prav zdaj, v obdobju največje svetovne gospodarske krize, seveda pa ob velikanski državni pomoči,« je povedal minister.

Omenil je še, da tudi tuja vlaganja niso tako upadla, kot na primer v drugih državah ter obenem poudaril, da več kot šestdeset odstotkov tujih vlaganj na območju regije dobi Srbija.

»Lansko leto smo imeli več kot tri milijarde evrov tujih investicij, konec lanskega leta pa je bil postavljen temeljni kamen največje japonske investicije v Srbiji – Toyo Tires v Inđiji, s kar 560 delovnimi mesti. V letošnjem februarju pa smo dobili informacijo, da bo Nidec vložil kar dve milijardi v Novem Sadu. Gre za nova delovna mesta, nove naložbe, nove tehnologije v naši državi, kar pomeni, da nam tuji vlagatelji še vedno zaupajo.  Kredibilnost smo potrdili v zadnjih osemnajstih mesecih, saj smo kot država pravočasno poravnali vse obveznosti do gospodarstva, vlagateljev ter izpolnili vse obljube, tako da nikogar ne preseneča, da se investitorji vračajo k nam,« je povedal.

Omenil je, da ima tudi proračun za letošnje leto tri vidike – še nikoli tako visoke naložbe, krepitev zdravstvenega sistema ter potrošnje.
»V času svetovne pandemije, negotovosti, kdaj in kako se bo znova prebudila svetovna ekonomija ter visoke stopnje gospodarske rasti smo se odločili, da namenimo do sedaj največ sredstev za naložbe v infrastrukturo. Naložbe v letošnjem letu zavzemajo kar 7,2 odstotka BDP-ja, kar znaša več kot 430 milijard dinarjev,« je poudaril Mali ter spomnil, da so predvidene velike naložbe v zdravstvo, predvsem za nadaljevanje gradnje bolnišničnih kapacitet, v sodelovanju s Kitajsko in Združenimi Arabskimi Emirati, pa tudi v proizvodnjo cepiv.

Omenil je, da kljub neutemeljenim kritikam posameznikov okrepitev osebne proizvodnje ostaja poglavitna usmeritev srbske ekonomske politike. »Glavni prioriteti ostajata rast osebnih dohodkov in pokojnin, saj slednji predstavljata osnovo za dvig življenjskega standarda v državi. Trudimo se na rasti osebne porabe, kar je spet ena od pomembnih smernic rasti BDP-ja,« je povedal Mali. Dodal je, da je bila v mesecu marcu povprečna plača v Srbiji 555 evrov, v letu 2012 pa 329.

»Obljubili smo, da bo ob koncu lanskega leta povprečni osebni dohodek višji od 500 evrov, zdaj smo prišli do 555, nadaljujemo proti 600, saj bomo le tako hitreje prišli do obljubljenih 900 evrov v naslednjih štirih letih.  In od tega ne odstopamo,« je poudaril minister ter znova poudaril, da ne glede na pandemijo država ne odstopa od načrtov “Srbija 2025”. To seveda pomeni nove naložbe, v višini kar 14 milijard, v avtoceste, metro, bolnice, turistične zmogljivosti ter kanalizacijsko in vodovodno omrežje.

Mali je povedal, da je država sprejela veliko sprememb za olajšanje delovanja gospodarstva, predvsem z uvedbo Zakona o fiskalizaciji ter Zakona o elektronskih računih, ki se bosta začela upoštevati že prvega januarja 2022.   

Vir: Ekapija 

Dodatne informacije:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs