Ministrstvo za trgovino je za 90 dni podaljšalo splošno začasno licenco za Huawei

ponedeljek, 18. maj 2020


Ministrstvo za trgovino (Department of Commerce – DoC) je pričakovano podaljšalo splošno začasno licenco za Huawei in sicer za 90 dni. Na ta način daje uporabnikom Huawejevih naprav in telekomunikacijskih omrežij (predvsem na podeželju) da se prilagodijo in najdejo druge ponudnike teh storitev. Po 13. avgustu 2020 bo sprejeta odločitev o reviziji te odločitve ali o njeni opustitvi.

DoC oz. Biro za industrijo in varnost (BIS) pa je hkrati objavilo odločitev o načrtih za zaščito nacionalne varnosti z omejevanjem Huawejeve uporabe ameriške tehnologije in softwara za oblikovanje in proizvodnjo njihovih polprevodnikov v tujini. S tem želijo preprečiti Huawejevo  izogibanje in spodkopavanje ameriške izvozne kontrole. BIS spreminja proizvodno pravilo za proizvode, proizvedene v tujini, ter Entity list (črna lista), da ozko in strateško targetira Huawejeve nakupe polprevodnikov, ki so neposredni proizvod določene ameriške programske opreme in tehnologije. BIS je sicer od leta 2019 na Entity list uvrstil Huawei Technologies in njihovih 114 tujih podružnic. Kljub temu je Huawei nadaljeval z uporabo ameriške programske opreme in tehnologije za razvoj njihovih polprevodnikov z  naročanjem proizvodnje v tujih livarnah z uporabo ameriške opreme in na ta način škodil ameriški nacionalni varnosti in zunanji politiki. Tu posebej izpostavljajo HiSilicon.

S tem so spremenjena Pravila za izvozno administracijo (Export Administration Regulation) za:

  • proizvode, kot so polprevodniki, ki jih proizvaja Huawei ali njegove podružnice na Enity List (npr. HiSilicon), ki so neposreden proizvod določene programske opreme ali tehnologije, ki so uvrščeni na Komercialno kontrolno listo (US Commerce Control List - CCL)
  • proizvode, kot so čipseti (chipsets), ki so proizvedeni na osnovi specifikacije Huaweia ali podružnice iz Entity List, in so neposredni produkt določene CCL opreme za proizvodnjo polprevodnikov izven ZDA. Tovrstni tuji proizvodi bodo zahtevali licenco, ko bo znano, da so namenjeni za ponovni izvoz, izvoz iz tujine ali transfer (v državo) za Huawei ali katero od njegovih podružnic na Entity list.

 
Da bi preprečili takojšen negativni gospodarski učinek na tuje livarne, ki uporabljajo ameriško opremo za proizvodnjo polprevodnikov, ki uporabljajo Huaweijeve specifikacije od 15. maja 2020, to ne bo veljalo za proizvode, ki se bodo ponovno izvozili, izvozili iz tujine ali bi bili preneseni v državo v 120 dneh od začetka uporabe.

Pripravila:
Metka Urbas
Veleposlaništvo Republike Slovenije Washington
E: metka.urbas@gov.si