Mission for Growth to Panama and to Argentina, 12.-13. junij 2014

torek, 08. april 2014

V organizaciji Evropske komisije bo 12. in 13. junija 2014 potekala gospodarska delegacija "Mission for Growth to Panama and to Argentina". Gre za nadaljevanje obiskov gospodarske delegacije EU pod vodstvom podpredsednika Komisije Antonia Tajanija v srednji in južni Ameriki v okviru pobude Komisije ''misij za rast".

 

Komisija želi s to pobudo pomagati malim in srednje velikim podjetjem iz držav članic pri uveljavljanju na trgih tretjih držav. Gre za dodatne, oziroma dopolnilne ukrepe na ravni EU poleg ukrepov, ki jih države članice izvajajo na področju internacionalizacije, s čimer želi Komisija prispevati po svoji strani k učinkovitosti naporov držav članic na tem področju.

 

Komisija izvaja misije za rast že od leta 2011 naprej, doslej pa je gospodarska delegacija EU obiskala države latinske in južne Amerike, ZDA, Mehiko, Rusijo, Kitajsko, Vietnam, Tajsko, Maroko in Tunizijo. Gospodarsko delegacijo EU pod vodstvom podpredsednika Evropske komisije Tajanija sestavljajo še predsedniki združenj podjetij na EU ravni: EUROCHAMBERS, EUAPME in BUSINESS EUROPE ter predstavniki zainteresiranih podjetij iz držav članic.

 

Namen tovrstnega obiska v Panami je poglobiti gospodarsko sodelovanje na področjih infrastrukture, gradbeništva, tehnologije in harmonizacije standardov. Namen obiska gospodarske delegacije EU v Argentini pa je vzpostaviti, oziroma poglobiti sodelovanje na področju industrije, MSP, turizma in vesolja.

 

Podrobne informacije v zvezi z misijami so na voljo na spletnih straneh Komisije.

 

Tovrstne misije poleg nacionalnih ukrepov na področju internacionalizacije dodatna priložnost za sodelovanje zainteresiranih slovenskih podjetij v gospodarski delegaciji EU z namenom zagotavljanja dostopa na trge zgoraj izpostavljenih držav. Hkrati so tovrstne misije lahko koristne tudi za tista slovenska podjetja, ki so že prisotna na tovrstnih trgih in bi želela svoj položaj še utrditi.

 

Pripravila:
Mateja Mlakar Papić
Svetovalka za konkurenčnost in rast
Stalno predstavništvo Slovenije pri EU
E: spbr@gov.si