Na hekatonu #EUvsVirus izbranih 117 inovativnih rešitev

ponedeljek, 04. maj 2020


Med 24. in 26. aprilom 2020 je Evropska komisija pod vodstvom Evropskega sveta za inovacije sodelovanju z državami članicami Evropske unije gostila vseevropski hekaton #EUvsVirus z namenom povezovanja civilne družbe, inovatorjev, partnerjev in investitorjev v razvoju inovativnih rešitev za izzive, povezane s koronavirusom. Razglasitev rezultatov hekatona #EUvsVirus je potekala 30. aprila 2020.

Na dogodku je sodelovalo je več kot 20.900 udeležencev iz Evropske unije in drugod. Med 2160 prispelimi predlogi s področja zdravja in zdravega življenja (898), neprekinjenega poslovanja (381), dela in izobraževanja na daljavo (270), družbene in politične kohezivnosti (452), digitalnih financ (75) in drugih izzivov (83) je žirija izbrala 117 najboljših rešitev, ki podpirajo ukrepe za okrevanje v času pandemije covid-19.

Največ rešitev je prispelo iz Nemčije, Italije in Španije. Slovenija je sodelovala z 250 udeleženci, ekipe, v katerih so sodelovali slovenski udeleženci, pa so oddale 39 rešitev. Med izbranimi rešitvami je tudi projekt »Guide-Your-Guide: Experience culture from home«, v katerem je z ekipo sodelovala tudi Neža Oblak iz Slovenije.

Med zmagovalne ekipe hekatona bodo partnerske organizacije dogodka razdelile nagrade v skupni višini več kot 100.000 EUR, med 22. in 25. majem 2020 pa bodo povabljene tudi na dogodek Matchathon, ki bo namenjen identificiranju finančnih, kadrovskih in vsebinskih virov zmagovalnih predlogov ter njihovemu povezovanju s ponudbo institucionalnih in industrijskih partnerjev.

Zmagovalne ekipe se bodo pridružile tudi posebni platformi Evropskega sveta za inovacije COVID, ki bo omogočala vzpostavljanje povezav končnimi uporabniki (npr. bolnišnicami, zdravstvenim osebjem, šolami, finančnimi institucijami) in dostop do investitorjev, fundacij in drugih finančnih priložnosti.

Podrobnosti o rezultatih hekatona #EUvsVirus