Na kanadskem trgu vedno več ponarejenih zdravil

sreda, 07. marec 2018

V Kanadi se povečuje število ponarejenih zdravil. Od aprila 2016 do marca 2017 so na Health Canada odkrili 5.500 paketov ponarejenih zdravil, predvsem zdravil za spolno moč, kot so na primer Viagra.

Samo v enem tednu lanskega leta so uradniki iz Health Canada na meji zasegli ponarejene farmacevtske izdelke v višini 2,1 mio EUR. Decembra 2017 so podjetja, ki jih je nadzirala spletna lekarna Canada Drugs, priznala krivdo za prodajo ponarejenih in neobdelanih farmacevtskih izdelkov v ZDA in zato izgubila 24,4 mio EUR, kar je enako njihovemu obsegu prodaje v obdobju od leta 2009 do leta 2012.

Dejstvo je, da ponarejena zdravila ogrožajo paciente. Lahko namreč vsebujejo neaktivne sestavine, škodljive sestavine, napačna zdravila, napačne koncentracije, napačne odmerke ali pa gre celo za zdravila, ki jim je potekel rok uporabe. Zaradi vsega tega se lahko zmanjša učinkovitost zdravljenja, pojavijo se nepričakovani stranski učinki ali celo smrt.

Poleg tega ponarejena zdravila, ki vsebujejo znatno zmanjšan odmerek aktivnih komponent, prispevajo k globalni mikrobni rezistenci in bolj virulentnim oblikam bolezni, kar ogroža boj proti nalezljivim boleznim.

Medtem ko so poročila o ponarejenih zdravilih v kanadski farmacevtski oskrbovalni verigi redka, je bilo nekaj primerov, ko so lekarne po pomoti izdale ponarejena zdravila.

Kanadčani, predvsem mladina, večinoma dobiva ponaredke zdravil prek nezakonite trgovine z zdravili, ki vključuje tudi nezakonite internetne lekarne. Zdravila na recept so v Kanadi tretja najpogostejša substanca, ki jo kanadska mladina najbolj zlorablja, poleg alkohola in konoplje. Spomladi leta 2017 je več srednješolcev v Britanski Kolumbiji in Ontariju umrlo zaradi zastrupitve s fentanilom, potem ko so zaužili ponarejena zdravila.

Ponarejena zdravila, ki se pojavljajo na trgu, zmanjšujejo tudi prihodke legitimnih proizvajalcev in distributerjev zdravil. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da ima svetovna farmacevtska industrija zaradi ponarejenih zdravil 64 mlrd EUR izgube letno.

Vir: National Post

Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije