Na ulicah Moskve se pojavljajo dostavni roboti

torek, 06. oktober 2020

Ruski tehnološki gigant Yandex je svoj projekt Yandex.Rover predstavil novembra 2019. Na njihovem uradnem blogu ga primerjajo z lunarnim šestkolesnikom velikosti približno enega metra. Rover je zasnovan, da prenaša majhne paketke, ki jih je mogoče namestiti v poseben prtljažnik.

Robota nihče ne upravlja, ta preprosto sestavi lastno traso, na poti pa prepoznava ovire in daje prednost ljudem in živalim. Operaterji spremljajo njegovo obnašanje na daljavo in ga varujejo pred morebitnimi nesrečami ali trki.

Na začetku je rover dostavljal dokumente in majhne predmete na sedežu matičnega podjetja, nato pa je aprila 2020 začel enako funkcijo opravljati znotraj tehnološkega parka Skolkovo v Moskvi, avgusta 2020 pa še v tatarstanskem Innopolisu. Zaposleni so roverju dajali ukaze preko pametnih telefonov. Julija letos so roverja spustili na ulice Moskve, da bi zbiral podatke za podatkovno bazo svoje umetne inteligence.

»Zdaj imamo okoli deset roverjev. Nekateri opravljajo testne naloge na različnih lokacijah, dva pa že redno delujeta v Skolkovem. V bodoče ne bodo uporabni samo za Yandexove storitve, kot so Yandex.Jeda (dostava hrane) ali Yandex.Lavka (dostava špecerije), pač pa tudi za druga podjetja, ki imajo potrebo po dostavi majhnih paketov od točke A do točke B, ali pa za skladiščno logistiko,« so razložili pri Yandexu.

Vir: rg.ru/2020/04/29/robot-kurer-ot-iandeks-nachal-rabotat-v-skolkovo.html

Pripravila:
mag. Anastasia Putkina
direktorica Rusko-slovenskega poslovnega Kluba Togliatti
E: putkina.anastasia@mail.ru