Načrt podpore francoski avtomobilski industriji - v ospredju ekološka tranzicija

ponedeljek, 01. junij 2020


Francoski predsednik Macron je 26. maja 2020 predstavil načrt za podporo avtomobilski industriji, ki jo je močno prizadela Covid-19 kriza.

Načrt predvideva več kot 8 mrd EUR pomoči, naložb in posojil. Cilj je narediti avtomobilsko industrijo bolj konkurenčno in nizkoogljično. Podjetja so že do sedaj v veliki meri uporabljala vse inštrumente na razpolago zaradi krize Covid-19.

V okviru načrta podpore avtomobilski industriji je Vlada določila tri usmeritve:

  • prenovitev francoskega voznega parka v korist čistih vozil (bonusi za električna vozila in priključna hibridna vozila, premije za menjavo);
  • investirajte in inovirajte za izdelavo vozil prihodnosti (investicijski sklad v višini 1 mrd EUR za modernizacijo in digitalizacijo proizvodnih verig, ekološko tranzicijo avtomobilskega sektorja in inovacije);
  • podpirati podjetja v težavah in zaščititi zaposlene.


Del načrta so tudi zaveze v avtomobilski industriji: do leta 2025 se bo proizvodnja električnih, priključnih hibridnih ali hibridnih vozil povečala na milijon vozil, nadaljevanje strategije lokalizacije raziskovalnih in proizvodnih dejavnosti z visoko dodano vrednostjo v Franciji.

Več informacij na naslednjih spletnih straneh: www.economie.gouv.fr/covid19-soutien-entreprises/mesures-plan-soutien-automobile.

Pripravila:
mag. Breda Korošec, pooblaščena ministrica
Veleposlaništvo RS v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si