Najpomembnejši ukrepi proti širjenju koronavirusa v Avstriji

četrtek, 10. december 2020


Nova pravila za boj proti pandemiji koronavirusa veljajo od 7. decembra. Policijska ura velja samo ponoči, še vedno obstajajo omejitve glede stikov z drugimi, verjetno pa bodo veljale izjeme za praznike. Trgovine in osnovne šole lahko ponovno odprejo. Potniki, ki vstopajo z ogroženih območij, bodo morali iti v karanteno. Predpisi na kratko:

Trajanje
Ukrepi veljajo od 7. decembra in po navedbah vlade bodo (za zdaj) ostali v veljavi do 6. januarja 2021. Po navedbah ministrstva za zdravje se še vedno dela na natančni uredbi za praznike okoli božiča in novega leta.

Splošne omejitve gibanja
Zapustitev (ali bivanje zunaj) vašega doma je v času od 20. ure do 6.ure dovoljeno le iz naslednjih razlogov:

  • preprečiti neposredno nevarnost za življenje in premoženje,
  • skrb za osebe, ki potrebujejo podporo oz. v primeru ko gre za uveljavljanje družinskih pravic ter izpolnjevanje družinskih dolžnosti,
  • izpolnjevanje osnovnih potreb vsakodnevnega življenja,
  • nujni poklicni in izobraževalni vzroki
  • udeležba v sodnih ali upravnih postopkih ali uradnih aktih in
  • v primeru fizične in duševne rekreacije.


Omejitve stikov
Pravila glede stikov z osebami, ki živijo v drugih gospodinjstvih, so bila nekoliko sproščena. Čez dan lahko ljudje, ki živijo skupaj v enem gospodinjstvu, srečajo osebe iz enega drugega gospodinjstva. To je lahko največ šest odraslih in šest otrok hkrati.

Za božične praznike in silvestrovo obstajajo izjeme. Po navedbah zveznega kanclerja Sebastiana Kurza (ÖVP) bo 24., 25., 26. in 31. decembra dovoljeno srečavanje ne glede na število gospodinjstev - sicer pa največ 10 ljudi hkrati, pri čemer so otroci že vključeni.

Tudi nočna policijska ura te dni predvidoma ne bo veljala, tako da zabavo lahko nadaljujete po 20. uri. Rojstnodnevne zabave in praznovanja obletnic pa ostajajo v vsakem primeru prepovedane.

Karantena po vstopu
Od 19. decembra velja obveznost karantene za vse tiste, ki prihajajo v Avstrijo. Načrtovana je klasifikacija območij tveganja na podlagi 14-dnevne pojavnosti pozitivnih primerov koronavirusa. Vse države z vrednostjo nad 100 bodo razvrščene kot rizična območja - trenutno to velja za vse sosednje države Avstrije. Ljudje, ki vstopajo z območja tveganja, morajo v karanteno za deset dni - ali pet dni, če je PCR-test negativen.

Izjeme bodo veljale za poslovne potnike in dnevne migrante. Uredba bo veljala do 10. januarja, glavni cilj tukaj je pravoslavni božični praznik 7. januarja.

Predpisi na javnim mestih – razdalja in obveznost do nošenja maske
Na javnih mestih na prostem je treba ohraniti najmanj 1 meter razdalje od oseb, ki niso del vašega gospodinjstvu.
Na javnih površinah v zaprtih prostorih obstaja dodatna obveznost maske.
Izjema: v primeru škodljivosti na zdravja, pri čemer mora biti oseba sposobna predložiti zdravniško spričevalo. Izvzeti so otroki do 6 let starosti.

Na delovnem mestu
Delo od doma je priporočeno, kjer je to mogoče. Če na delovnem mestu ni možno upoštevati varnostne razdalje in drugi zaščitni ukrepi niso možni, je zaščita ust in nosu obvezna.

Dosedanja pravila za javni prevoz, pa tudi za podzemne postaje, avtobusne postaje in letališča ostajajo v veljavi. Tam je treba nositi zaščito za usta in nos in treba je upoštevati obvezno varnostno razdaljo. Skupna vožnja in vožnja s taksijem je dovoljena le tedaj, če na vrsto sedežev (vključno s krmilom) sedita največ dve osebi. Obstajajo izjeme pri prevozu otrok v vrtcih in pri prevozu invalidov.

Trgovinska in storitvena podjetja
Trgovine lahko spet ponovno odprejo. Nositi je treba zaščito za usta in nos, število kupcev pa je omejeno na eno stranko na deset kvadratnih metrov površine.

Vse storitve, vključno s tistimi, ki so "blizu telesa", npr. frizerji so spet dovoljene. Tudi tukaj je obvezna zaščita za usta in nos.

Prepoved vstopa v gostinske lokale
Gostinski lokali ne smejo sprejemati gostov.
Nekaj izjem, ki veljajo v gastronomiji, ki niso odprte za javnost (npr. menze, v zdravstvenih in terapevtskih centrih) s strogimi omejitvami.
Hrano lahko naročite in dvignite v gostilni med 06: 00 in 19:00.
Storitev dostave je še vedno dovoljena (tudi po 19. uri).
Po drugi strani je prepovedana prodaja odprtih alkoholnih pijač s prevzemom - to velja predvsem za stojnice. Letos tudi ne bo božičnih tržnic.

Prepovedi vstopa v nastanitvene obrate
Gost ne sme več vstopiti v nastanitvene objekte.
Nekaj izjem velja za nastanitvene obrate, katerih obisk ne služi turističnim namenom (npr. zaradi poklicnih razlogov, v primeru nujnih potreb po nastanitvi).

Prepovedi vstopa v objekte za prosti čas in šport
Vsi zaprti športni objekti ostanejo zaprti, to velja tudi za tiste športe, kjer ne prihaja do fizičnih stikov. To pomeni, da ostanejo zaprti tudi fitnes studii in pokriti bazeni.

Športni objekti na prostem za tiste športe, ki ne vključujejo fizičnega stika, lahko odpirajo. Dovoljeno je torej spet npr. drsanje, tek na smučeh, golf in atletika, če se pri tem upoštevajo pravila o razdalji in omejitev ene osebe na deset kvadratnih metrov.

Druga športna prizorišča na prostem se lahko odprejo 24. decembra. Med te spadajo tudi smučišča. Žičnice, gondole in drugi pripomočki za vzpon se ne smejo uporabljati v rekreacijske namene do 23. decembra, potem pa bodo kapacitete vseh zaprtih območji omejene na 50 odstotkov.

Zaščitne maske pa bo treba nositi tudi v čakalnih in vstopnih prostorih. Profesionalno športno področje ostaja neomejeno.

Ponovno so odprti tudi muzeji in knjižnice - pod enakimi pogoji kot trgovine, z obveznostjo nošenja zaščite za usta in nos ter z omejitvijo deset kvadratnih metrov na obiskovalca. Živalski vrtovi bodo lahko odpirali zunanje prostore od 24. decembra dalje.

Od 7. januarja dalje bodo predvidoma lahko spet odpirali nastanitveni obrati, kulturne ustanove in kina - z omejitvami in glede na zdravstveno situacijo. Vmesno vrednotenje je predvideno za december.

Izobraževalne ustanove
Osnovne šole in vrtci spet delajo regularno, vendar od desetega leta starosti velja tudi obveznost, da se pri pouku nosi maska.
Višje šole in univerze še naprej poučujejo na daljavo. Maturanti lahko prihajajo v šole; dodatno je mogoče tudi za posamezne predmete (npr. ročno oblikovanje) v izmenah.

Dogodki, poroke, pogrebi
Dogodki ostajajo skoraj popolnoma prepovedani, izjeme obstajajo npr. za demonstracije, verske prireditve, profesionalne športe, pa tudi za politične dogodke. Vsi hoteli in nastanitveni obrati ostajajo zaprti za turistične namene. Za poslovne potnike obstajajo izjeme.

Civilne poroke na uradu so možne le izjemoma. Poročne zabave so prepovedane.

Na pogrebih ostaja dovoljeno udeležiti največ 50 ljudi, veljajo pravilo o minimalni razdalji in obveznosti do nošenje maske. Vsekakor je treba v notranjih prostorih verskih skupnosti nositi zaščito za usta in nos.

V domovih za ostarele in bolnišnicah obstajajo dodatne higienske zahteve.
V domovih za ostarele, domovih za ostarele in invalidskih domovih je še vedno možen le en obisk na bolnika na teden. Izjema obstaja za mladoletne osebe, ki jih obiščeta lahko po dve osebi (npr. starši). Omejitev ne velja za paliativno oskrbo in hospic. Zaposleni morajo opraviti tedenski test za koronavirus, če testi niso na voljo, je treba nositi masko FFP2.

Na novo sprejeti bolniki morajo predložiti negativni rezultat testa na koronavirus, enako velja za obiskovalce. Ista pravila veljajo tudi v bolnišnicah. Obstajajo izjeme za spremstvo med pregledi nosečnosti, med in po porodu ter za paliativno in hospic podporo.

Lokalni ukrepi
Regijsko in lokalno se lahko pravila, ki veljajo po vsej Avstriji, še naprej poostrijo, tako da se lahko uvede tudi karantena.

Podrobne informacije in kontaktni naslovi ter pomembne telefonske številke so na voljo na spletni strani Coronavirus-Ampel in na uradnih straneh državne vlade.

Koronavirus-semafor
Koronavirus-semafor združuje in urejuje od 4. septembra 2020 dalje vse lokalne ukrepe po potrebi - na ravni zveznih dežel, okrajev in občin. Štiri barve na semaforju, ki jih bodo ocenjevali tedensko na novo, bodo dajale informacijo o stopnji tveganja okužbe s covid-19 v Avstrji in o stopnji potrebnih ukrepov na regionalni ravni, npr., kje je obvezno nositi zaščito za usta in nos. Več informacij najdete tukaj: https://corona-ampel.gv.at/.

Več informacij

Slovenska gospodarska zveza
E: office@sgz.at