Napovedana rast trga koles v Združenem kraljestvu

sreda, 10. oktober 2018

Vrednost celotnega trga koles je v Združenem kraljestvu v letu 2017 dosegla 1,8 mlrd EUR, od tega je znašala vrednost trga novih koles 903 mio EUR, vrednost trga delov in dodatkov za kolesa 846 mio EUR, ter trg servisiranja koles 113 mio EUR. V obdobju zadnjih petih let je vrednost celotnega trga koles rasla za približno 5 % letno, pri čemer je napovedana rast trga tudi za prihodnjih pet let.
 
Maloprodajni trg koles v Združenem kraljestvu je zelo razdrobljen. Na njem deluje približno 2.500 trgovin s kolesi. Razen velike trgovske verige Halfords, je na trgu velika večina manjših, neodvisnih trgovcev. Njihovo število se je v zadnjih 12 mesecih zmanjšalo za približno 10 %.

Največji ponudnik na trgu je Halfords plc, ki je imel v letu 2017 26 % tržni delež v prodaji novih koles (235 mio EUR prodaje), 16 % tržni delež na trgu delov in dodatkov za kolesa (135 mio EUR prodaje ) ter 10 % tržni delež na trgu servisiranja koles (11 mio EUR prodaje). Skupina Holfords je v lanskem poslovnem letu (31.3.2017 - 31.3.2018) ustvarila 1,3 mlrd EUR prihodkov.

Analitiki tudi v prihodnjih petih letih napovedujejo nadaljnjo rast trga koles v Združenem kraljestvu, saj na trg pozitivno vplivajo dejavniki, kot so: 
 
  • Število kolesarjev v Združenem kraljestvu je precej nižje kot v številnih drugih evropskih državah. Kljub povečanju priljubljenosti tega športa v zadnjih letih je prodaja koles ostala na nizki ravni.
  • Odstotek žensk, ki kolesari, je še vedno zelo nizek. Nedavni podatki kažejo, da ženske v Združenem kraljestvu predstavljajo le 27 % vseh kolesarjev v državi. Za primerjavo, na Danskem in na Nizozemskem 55 % vseh kolesarjev predstavljajo ženske.
  • Koristi za zdravje in dobro počutje, povezane s kolesarjenjem.
  • Naložbe vlade v infrastrukturo v Londonu in v drugih mestih Združenega kraljestva.
  • Hitro rastoči segment električnih koles ("e-bike"), zaradi česar je kolesarjenje bolj dostopno tudi za starejšo generacijo.
  • Obstoječe stranke za kolesarsko opremo, dodatke in servis porabijo vedno več denarja.

Vir: Factiva

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije

Poglejte tudi:
Halfords se z novo strategijo osredotoča na električna kolesa in druga električna vozila
Vabilo: Posredovanje interesa za sodelovanje in vstop v dobaviteljsko mrežo britanskega podjetja in verige trgovin Halfords