Navkljub 9-mesečnem upadu kanadske industrijske proizvodnje v panogi prevladuje optimizem

ponedeljek, 05. februar 2024
 

Podatki, predstavljeni v najnovejšem poročilu S&P Global Canada Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI), kažejo na deveti zaporedni mesec upadanja kanadske proizvodnje v januarju. Kljub temu pa se zaznava upočasnjevanje tempa krčenja, saj so se inflacijski pritiski sprostili, in podjetja so postala bolj optimistična glede prihodnosti.

Vrednost indeksa PMI se je januarja dvignila na sezonsko prilagojenih 48,3, potem ko je decembra dosegla 45,4, kar je bilo najnižje od maja 2020. Indeks, ki je pod 50, kaže na krčenje v sektorju, in ta trend vztraja že od maja, kar predstavlja najdaljše obdobje pod to mejo od leta 2010.
 
Po mnenju analitikov iz podjetja S&P najnovejši podatki vzbujajo upanje, da je recesija v proizvodnem sektorju dosegla svoj vrh, pri čemer podjetja napovedujejo ponovno rast v naslednjih 12 mesecih. Prav tako spodbudno vplivajo zadnji indeksi cen, ki so v januarju nadaljevali svojo nedavno pot zmanjševanja inflacije.
 
 
Indeks prihodnje proizvodnje je dosegel najvišjo raven v zadnjih šestih mesecih, s poskokom na 61,9 iz decembrske vrednosti 59,7. Hkrati so se kazalniki cen umirili, saj se je indeks cen vhodnih surovin zmanjšal na 53,3 iz decembrske vrednosti 54,1, medtem ko je indeks cen izhodnih izdelkov dosegel sedemmesečno nizko raven 52,2, v primerjavi s 52,7 decembra.
 
Čeprav Banka Kanade zdaj razmišlja o znižanju obrestnih mer, pa poročilo prinaša tudi previdnostno opozorilo. Povprečni časi dobave surovin so se podaljšali zaradi zamud pri dostavi, ki jih povzroča kriza v Rdečem morju in Sueškem prekopu. Indeks dobavnih rokov se je zmanjšal na 48,8 iz decembrske vrednosti 50,9.
 
Spremljanje nadaljnjega gibanja teh kazalnikov bo ključno za razumevanje potencialnega okrevanja kanadskega proizvodnega sektorja v prihodnjih mesecih. 
 
Povzeto po: The Globe and Mail
 
 
Pripravil: Simon Pribac
 


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini