Nemško tožilstvo je družbi Volkswagen izreklo globo 1 mlrd EUR zaradi goljufij pri testiranju emisij

sreda, 20. junij 2018

Volkswagen je bil 13.6.2018 s strani nemških tožilcev kaznovan z globo 1 mlrd EUR zaradi goljufanja glede emisij iz dizelskega goriva.To je ena najvišjih kazni, ki so jih oblasti v Nemčiji kdaj naložile podjetju. Volkswagen je sprejel globo in ne bo vložil pritožbe. S tem je priznal svojo odgovornost za dizelsko krizo, kar bo pripomoglo k njeni razrešitvi. Izrečena globa predstavlja velik udarec za nemško avtomobilsko industrijo, ki se nikakor ne more rešiti iz krize, ki jo je povzročila afera.

Tožilstvo v Braunschweigu je naložilo globo družbi Volkswagen zaradi neustreznega nadzora na oddelku, ki razvija pogonske sisteme; motorje in prenosne sisteme. Tožilec je ugotovil, da je med leti 2007 in 2015 zaradi te napake prišlo do prodaje 10,7 mio vozil z nedopustno funkcijo programske opreme na trg ZDA, Kanade in po svetu. V globo niso vključeni nobeni civilni zahtevki ali terjatve s strani lastnikov vozil. Izrek kazni je končal postopek zoper kaznivo delovanje proti družbi Volkswagen v Nemčiji in bo pripomogel k reševanju nadaljnjih upravnih postopkov proti družbi v Evropi.

Volkswagen je leta 2015 prvič priznal goljufanje pri testiranju emisij. Dizelski avtomobili družbe Volkswagen in njegove hčerinske družbe Audi so tako zaradi prevare na testih pokazali, da so njihove emisije manj strupene kot v resnici. Škandal je povzročil padec cene delnic ter razblinil zaupanje potrošnikov in regulatorjev v dizelsko tehnologijo. Družba Volkswagen je do sedaj zaradi afere izgubila že več kot 25 mlrd EUR zaradi opominov, zakonskih kazni in poravnav.
 
Vir: Factiva
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije