Nizozemski proizvajalec navigacijskih sistemov TomTom prodaja svoj segment telematike

sreda, 03. oktober 2018

TomTom, proizvajalec GPS navigacijskih sistemov iz Nizozemske, je 27. septembra 2018 objavil, da namerava prodati svoj segment za telematiko. Najava prodaje je prišla le dva tedna po tem, ko je skupina Renault-Nissan-Mitsubishi napovedala, da bo prekinila pogodbo s podjetjem TomTom in namesto tega preklopila na "Google Maps".

Segment telematike je najmanjši, a zelo dobičkonosen segment podjetja TomTom. V drugem četrtletju 2018 je ustvaril prihodke v višini 43,9 mio EUR, v letu 2017 pa v višini 162,1 mio EUR, kar je 4 % več kot v letu 2016. Kljub temu ostaja segment telematike le sekundarna dejavnost podjetja, ki se je odločilo, da se bo osredotočilo predvsem na avtomobilski segment.

Napovedana prodaja bo gotovo pritegnila številne potencialne kupce, saj je podjetje TomTom zelo poznano in cenjeno na področju telematike. Podjetje s sedežem v Amsterdamu ima status največjega svetovnega dobavitelja v telematiki, junija 2018 pa mu je Frost & Sullivan ponovno podelil tudi naziv najboljšega evropskega podjetja na tem področju. ING Bank vrednoti TomTom-ov segment telematike na 700 mio EUR.

Podjetje TomTom NV oblikuje, razvija in prodaja navigacijske in kartografske izdelke, programsko opremo in storitve. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991 in ima sedež v Amsterdamu na Nizozemskem. V letu 2017 je imelo podjetje 4.825 zaposlenih in je ustvarilo 903,4 mio EUR prihodkov, a bilanca uspeha kaže izgubo v višini 204 mio EUR, ki jo je v glavnem povzročila neprofitna potrošniška divizija.

Vir: JournalAuto.com
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije