Nova finančna pomoč Air France

sreda, 28. april 2021

Evropska komisija je odobrila načrt za dodelitev do 4 mrd EUR za dokapitalizacijo Air France. Ukrep je bil odobren v okviru začasne državne pomoči. Med pogoji so novi ukrepi za omejevanje izkrivljanja konkurence. Air France se je še posebej zavezal, da bo zagotovil slote na preobremenjenem letališču v Parizu Orly, kjer ima Air France pomembno tržno moč.

Francoski  minister za gospodarstvo in finance Le Maire je poudaril, da je to dobra novica za Air France in za vse Francoze. V lanskem juniju je bilo že odobrenih 7 mrd EUR pomoči, pri čemer bo sedaj delniško posojilo države v višini 3 mrd EUR preoblikovalo v zamenljive obveznice, ki bodo izdane s strani Air France-KLM. Gre za lastne sklade in pomoč na dolgi rok. Druga podpora je povečanje udeležbe države do skoraj 1 mrd EUR v družbi Air  France. To pomeni, da bo država imela skupaj nekaj manj kot 30 % kapitala Air France in s tem postaja največji delničar Air France. Bančna posojila z državno garancijo so podaljšana do l. 2023 (vračanje se zamakne za 2 leti). 

Na spletnih straneh ministrstva za gospodarstvo in finance je objavljena skupna izjava vladnih predstavnikov Francije in Nizozemske glede prihodnosti Skupine Air France-KLM

Minister Le Maire takoj po odobritvi pomoči ne izključuje nove pomoči s strani države v okviru načrta dokapitalizacije, kar bo odvisno od razvoja v prihodnjih mesecih. 

Pripravila:
mag. Breda Korošec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Parizu
E: Breda.Korosec1@gov.si