Nove nemške investicije v srbsko avtomobilsko industrijo

sreda, 11. april 2018


Nemčija poleg Italije največ investira v Srbijo in ustvari največ novih delovnih mest. Je najpomembnejša srbska trgovinska partnerica. Za leto 2018 sta napovedani dve večji nemški investiciji na področju proizvodnje avtomobilskih komponent. 

Nemški proizvajalec avtomobilskih komponent ZF Friedrichshafen namerava v Pančevu, nekaj manj kot 20 km od Beograda, zgraditi novo tovarno. Ta bo proizvajala dele za električna vozila. Gradbena dela se bodo predvidoma začela julija 2018, nova tovarna pa bo v prvi fazi odprla približno 540 novih delovnih mest, po letu 2022 pa še med 300 in 500. Vrednost investicije je ocenjena na približno 85 mio EUR. Mestni svet Pančeva bo podjetju brez kompenzacije omogočil uporabo 10,8 ha stavbnega zemljišča v severni industrijsko poslovni in proizvodni coni.

ZF Friedrichshafen je proizvajalec avtomobilskih delov, ki zaposluje več kot 140.000 ljudi v 40 državah po vsem svetu. V letu 2017 je ustvaril rekordnih 36,4 mlrd EUR prihodkov. Vsako leto nameni 6 % prihodkov za raziskave in razvoj, predvsem v razvoj učinkovitih električnih motorjev.
 
Nemški proizvajalec avtomobilskih delov Vorwerk Autotec pa namerava v letošnjem letu zgraditi tovarno in testni center v mestu Čačak. Investicija je vredna 50 mio EUR. Za začetek gradnje so se odločili 9. marca 2018, po več mesecih pogajanj. Nova tovarna bo stala na 40.000 m2, v naslednjih šestih letih pa naj bi jo razširili na 65.000 m2. Odprlo se bo približno 1000 novih delovnih mest, usposabljanja za zaposlene pa bodo potekala na Poljskem in v Nemčiji.

Vorwerk Autotec ima sedež v mestu Wuppertal in razvija tehnologije avtomobilskega vzmetenja. Podjetje ima tovarne v Nemčiji, Mehiki, na Kitajskem, Slovaškem, Poljskem, v ZDA, Indiji in v Franciji.
 
Vir: SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije