Novi predlogi pravil za preprečevanje bolezni, ki se prenašajo s hrano

ponedeljek, 22. september 2014

V petek, 19. septembra je ameriška agencija za varstvo hrane in zdravil (Food and Drug Administration ali FDA) objavila revidirane predloge štirih novih pravil, ki naj bi prispevala k preprečevanju bolezni, ki se prenašajo s hrano. Gre za pravila o:

  • Varnosti živilskih izdelkov
  • Preventivnemu nadzoru živil
  • Preventivnemu nadzoru krmil
  • Programu preverjanja tujih dobaviteljev

 

Pri slednjem, ki je najbolj pomemben za slovenske izvoznike živil, naj bi novosti na eni strani prinesle celovitejšo analizo tveganj pri uvozu hrane, na drugi strani pa naj bi (ameriškim) uvoznikom puščale bolj proste roke ko gre za načine preverjanja dobaviteljev – glede na presojo tveganja ter glede na prejšnje izkušnje z dobavitelji.

 

Novi predlogi pravil so nastali na podlagi množičnega odziva javnosti v postopkih javnih posvetovanj. Po objavi revidiranih pravil bo 29. septembra začel teči nov, 75-dnevni rok za posvetovanja z javnostmi. Objava končnih različic pravil se pričakuje naslednje leto. S sprejetjem teh štirih pravil bo uveljavljen velik del Zakona o posodobitvi varstva hrane (FSMA), ki temelji na načelu preventive. Četverica pravil je del svežnja skupaj sedmih pravil v okviru zakona FSMA, sprejetega januarja 2011.

 

Več informacij:

 
Javna posvetovanja so odprta tudi za tuje deležnike. Slovenska podjetja in organizacije, ki bi želela predložiti komentarje ali predloge, bodo to lahko storili od 29. septembra naprej na strani http://www.regulations.gov/#!home.
 
Pripravil:
Gorazd Renčelj
Gospodarski svetovalec
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu, D.C.
E-mail: Gorazd.Rencelj@gov.si