Novi predpisi o energijskem označevanju gospodinjskih sušilnih strojev

torek, 28. november 2023


Evropska komisija je sprejela nova pravila EU o okoljsko primerni zasnovi in energijskem označevanju sušilnih strojev za gospodinjsko rabo, da bi zmanjšala porabo energije in olajšala njihovo popravilo.

Od 1. julija 2025 bodo lahko potrošniki v EU pri nakupu uporabljali energijsko nalepko, pri čemer bo razred A veljal le za najboljše izdelke.

Proizvajalci, ki dajejo izdelke na trg EU, bodo morali izpolnjevati merila trajnosti, pri čemer bodo morali imeti za potrošnike in serviserje na voljo rezervne dele. 

Ob upoštevanju najnovejšega tehnološkega razvoja bodo na trgu dovoljeni le sušilni stroji, ki temeljijo na tehnologiji toplotne črpalke. Poleg tega je bila energetska nalepka posodobljena in preusmerjena z razponov od A+++ do D na razpon od A do G. Razred A bo veljal le za najboljše izdelke v svojem razredu, kar bo proizvajalce spodbudilo k razvoju visoko zmogljivih in energetsko učinkovitih aparatov. Proizvajalci bodo morali upoštevati tudi trajnostna merila, ki vključujejo obveznost, da potrošnikom in serviserjem dajo na voljo seznam rezervnih delov, kar bo še dodatna spodbuda za popravilo gospodinjskih izdelkov namesto njihovega odlaganja.

Z objavljenimi ukrepi naj bi do leta 2040 prihranili približno 15 TWh energije in 1,7 milijona ton emisij toplogrednih plinov. To lahko primerjamo z letno porabo električne energije približno 2,6 milijona električnih vozil. Z izboljšano energetsko učinkovitostjo, ki je posledica novih ukrepov, bi lahko potrošniki prihranili približno 2,8 milijarde EUR.

Nova pravila so bila sprejeta po obsežnih posvetovanjih in pregledih v Evropskem parlamentu in Svetu ministrov.

Proizvajalci bodo imeli na voljo približno 18 mesecev prehodnega obdobja za izvajanje novih ukrepov.

Več: Uredba

 
Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje


 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja

Globalni trendi na področju panoge Stroji in naprave

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini