Območje socialno-gospodarskega razvoja (TOR) - priložnosti za slovensko gospodarstvo v Rusiji

ponedeljek, 02. november 2020


Rusija – ogromni trg za vse sektorje gospodarstva. 145 milijonov prebivalcev predstavljajo ogromen tržni potencial, ki jih obstoječe proizvodne zmogljivosti ne bodo uspele popolnoma pokriti še najmanj dve desetletji. Ko se postavlja vprašanje o vstopu na ta trg, je potrebno opredeliti način vstopa: dobava izdelkov, narejenih v Sloveniji ali vzpostavitev proizvodnje v hčerinskem podjetju v Rusiji.

Oba načina imata svoje  prednosti in slabosti. Proizvodnja v Sloveniji razbremeni poslovanje številnih makroekonomskih in političnih tveganj. Istočasno pa dodaja trgovinska in transportna tveganja. Poleg tega pa lahko oddaljenost do končnega potrošnika privede do pomembnega znižanja prodaje zaradi časa dostopa do trga. Drug način - odprtje hčerinskega proizvodnje v Rusiji, je dolgoročno gledano zelo pozitiven korak za razvoj vsake družbe. Po študiji strokovnjakov nemške investicijske skupine StarCapital AG je Rusija na prvem mestu glede na pričakovane donosnosti naložbe za naslednjih 10-15 let.

Območje socialno-gospodarskega razvoja (TOR) vzpostavlja edinstvene dolgoročne učinke za vse vlagatelje. Program TOR-a se prinaša pomembne davčne ugodnosti za naslednjih 10 let za podjetja, ki bodo postali njeni udeleženci. Uvedene so bile pomembne davčne olajšave pri davku na dobiček, nepremičnine in prispevkov za zaposlene.

V TOR-u so specifičnosti, ki jih je potrebno upoštevati pri obravnavi vključitve med udeležence. Nanašajo se na zahteve za proizvodnjo, najem zaposlenih, lastnike in drugemu. Za nasvet se lahko obrnete na RSB KLUB MSK: vvptlt@list.ru.

Več informacij: www.economy.gov.ru/material/directions/regionalnoe_razvitie/instrumenty_razvitiya_territoriy/tor/

Pripravil:
Vladimir Putkin
direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow