Obvezna prijava pred vstopom v Avstrijo

petek, 15. januar 2021

Kdor bo od danes vstopil v Avstrijo, se mora predhodno prijaviti na spletu. Tozadevni odlok je v torek zvečer izdalo ministrstvo za zdravje. Določilo bo veljalo tudi za avstrijske državljanke in državljane. Karantena po vstopu v državo je slej ko prej obvezna.

Izjema bo veljala za dnevne migrante, za tiste, ki bodo potovali skozi državo, ter za izredne obiske v družinskem krogu, recimo za pogrebe.

V elektronski registraciji pred prihodom v Avstrijo bo poleg imena, datuma rojstva in elektronskega naslova treba navesti tudi domači naslov ter naslov, kjer bo oseba bivala v Avstriji. Vpisati bo treba datum vstopa in morebitnega predvidenega izstopa iz države ter navesti države, v katerih je bil posameznik v zadnjih desetih dneh.

Po registraciji bo posameznik na svoj elektronski naslov prejel dokument pdf s kodo QR, ki ga bo lahko natisnil ali na pametnem telefonu pokazal ob vstopu v Avstrijo. Obrazec za registracijo v tiskani obliki bo sicer mogočeo izpolniti tudi ročno na mejnih prehodih, a oblasti svetujejo elektronsko registracijo, s katero bi se izognili dolgim čakalnim dobam na mejah. Z elektronsko registracijo naj bi izboljšali nadzor nad upoštevanjem karantene ter olajšali sledenje stikom z okuženimi. Ministrstvo je napovedalo, da bo podatke izbrisalo po 28 dneh.

Ob vstopu v Avstrijo še vedno velja obvezna desetdnevna karantena, ki jo je mogoče končati po najmanj petih dneh ob predložitvi negativnega izida testa na novi koronavirus. Sicer pa ostaja tudi nekaj izjem, npr. za dnevne migrante in - ob predložitvi negativnega testa - za poslovne poti.

Vir: volksgruppen.orf.at/slovenci/stories/3084590/

Slovenska gospodarska zveza v Celovcu
E: office@sgz.at