Od 17. novembra 2020 dalje v Avstriji strogi lockdown

sreda, 18. november 2020


Zaradi naraščajočega števila okužb je avstrijska vlada drastično zaostrila ukrepe proti širjenju Covid-19. Od torka, 17. novembra 2020, ob polnoči, bo prišlo do popolnega zaprtja. To pomeni: omejitve osebnega gibanja 24 ur na dan, poleg gostinstva in hotelirstva pa morajo zapreti tudi številne trgovine in ponudniki storitev.

To velja - zaenkrat - do 6. decembra 2020.


Kdo mora zapreti?

  • Gastronomija in hoteli ostajajo zaprti. - Prevzem hrane je dovoljen med 6:00 in 19:00, dostava je na voljo 24 ur.
  • Številne trgovine morajo zapreti. Izjema obstaja za sledeče: celotna trgovina z živili (vključno s pekarji, mesarji, slaščičarji, ipd.), zdravstveni sektor (npr. lekarne), trgovina s kmetijsko opremo in živalsko krmo, bencinske črpalke, banke, pošte, trafike, podjetja za odstranjevanje odpadkov, čistilnice ter avtomehaniki. Trgovska podjetja s široko paleto izdelkov smejo prodajati samo blaga, ki je značilno za zgoraj navedena podjetja.
  • Zapreti morajo tudi ponudniki storitev, ki se opravljajo »blizu telesa«, npr. frizerji, kozmetika, masaža, nega stopal – dovoljen ostaja le tedaj, kadar je namen medicinske narave. Opravljanje teh storitev ostaja dovoljeno za zasebne stranke doma!
  • Druge storitve je možno opravljati pod upoštevanjem varnostnih ukrepov.
  • Storitve rekreacijskih objektov, kampov, fitnes studiev itd. ostajajo oz. bodo prepovedane.


Podrobne tozadevne informacije (v nemškem jeziku) najdete tukaj:
WKÖ-seznam meril za zaprtje: https://www.wko.at/service/kriterienliste.pdf

Nadomestitev prometa
Podjetja, ki jih uradno zaprtje prizadene neposredno, prejmejo nadomestilo prometa v višini 80% v primerjavi z novembrom 2019; in sicer do največ 800.000 evrov. Podjetja, na katera neposredno vpliva uredba »COVID-19-Schutzmaßnahmenverordnung – COVID-19-SchuMaV« z dne 2. novembra 2020, morajo biti dodeljena panogi v skladu z opredelitvijo ÖNACE.

80% nadomestitev prometa velja tudi za storitve, ki se opravljajo »blizu telesa«.

Za trgovino obstaja diferencirana rešitev zaradi različnih pogojev, kot so stopnje dobička, pokvarljivo blago, učinki nadaljnje prodaje in dohitevanja. Zato v prodaji na drobno velja naslednji nadomestek za promet:

  • Osnova je 40% prometa - z gradacijo od najmanj 20% do največ 60%.
  • Tista območja s hitro pokvarljivim in zelo sezonskim blagom (npr. rože) se podpirajo v večji meri kot tista območja, na katerih blago ni podvrženo merodajnem zmanjšanju vrednosti in/ali ni učinkov dohitevanja (npr. pohištvo)


Subvencija za fiksne stroške
Na področju nepovratnih sredstev za kritje fiksnih stroškov (Fixkostenzuschuss II) je bil izdelan model z dvema stebroma: Dotacija za fiksne stroške do največ 800.000 EUR bo na voljo še novembra. Pri tem se upošteva tako že prejeta pomoč kot tudi amortizacija. Hkrati bo obstajala varianta (Fixkosten-Verlust-Variante) do treh milijonov evrov za večja podjetja. Obe različici sta v postopku dokončevanja, prve prijave pa bodo možne še novembra. Možna je tudi kombinacija nadomestitve prometa (za november) in subvencije za fiksne stroške (za druge mesece) za prizadeta podjetja v različnih obdobjih.

Delo s skrajšanim delovnim časom
Skrajšan delovni čas bo prilagojen za vsa podjetja, ki jih prizadene uradno zaprtje - z namenom, da se zagotovijo delovna mesta in zaposleni ostanejo zaposleni:

  • Delo nespremenjeno v skladu z geslom »skrajšan delovni čas pred odpovedjo«.
  • Podjetja, ki jih prizadene zaprtje neposredno lahko zmanjšajo delovni čas na 0%.
  • Prijave (za november) je mogoče oddati naknadno do konca »lockdown-a«.


Več informacij: https://www.sgz.at/news/detail/sl/harter-lockdown-in-oesterreich

Slovenska gospodarska zveza
E: office@sgz.at