Okrevanje gospodarstva v ZDA v času koronavirusa

ponedeljek, 06. julij 2020


Čeprav okužbe z koronavirusom v ZDA ob koncu junija in v juliju 2020 ponovno rastejo in dosegajo nove negativne rekorde v dnevnih testiranjih in posledično pozitivnih rezultatih, je pri določenih panogah gospodarstva zaznati tudi porast zaposlovanja.

Slovenian American Business Association – SABA v ZDA spremlja razvoj gospodarstva v času pandemije in prav tako primerja situacijo s Slovenijo. Tako je pod spodnjimi podatki možno potegniti vzporednice med obema državama.

SABA je pridobila nekaj zanimivih podatkov povezanih z „mehčanjem” ukrepov v času koronavirusa in njihovimi posledicami. Največ novih okužb v ZDA zaznavajo na zahodu in jugu ZDA, kjer pa so tudi najprej pričeli z odpravami ukrepov. Pri tem največ na področju turizma in gostinstva. Odpiranje restavracij, hotelov in plaž je pokazalo negativne učinke odprav posebnih ukrepov pri zajezitvah virusa.

So pa tudi delovna področja, ki beležijo porast zaposlovanja in kjer je vidno okrevanje gospodarstva. Analize so narejene na osnovi informacij zaposlovanja v letu 2019 in 2020 ter po posameznih mesecih.

V primerjavi z lanskim junijem je zaposlovanje v ZDA v globalu padlo za 39,6 %. Med najbolj prizadetimi panogami so korporativne storitve, zabava in rekreacija s potovanji. So pod polovico lanskoletnega nivoja zaposlitev.

Največjo rast proizvodnje in s tem ponovnega zaposlovanja pa je zaslediti pri proizvodnji osebne zaščite, strojne opreme in omrežja (hardware and networking), javne varnosti, javne administracije, proizvodnje nasploh, izobraževanja (ne univerzitetnega) in gradbeništva. Te panoge so prišle že na 75 % lanskega nivoja zaposlovanja. Samo v NYC so v juniju odprli 33.000 gradbišč, ki so bila zaprta od marca tega leta. Prodaja novogradenj (za osebno bivanje) je porasla za 18 % v primerjavi z lanskim letom! V gradbeništvu je zaposlovanje v primerjavi z majem poraslo za 77 %.

V Teksasu in na Floridi so prvi pričeli odpirati hotele in restavracije in s tem zabeležili porast zaposlovanja, zadnje dni, ko se situacija ponovno slabša, pa je pričakovati ponoven porast brezposelnosti pri teh panogah gospodarstva.

Različni načini in časi odpiranja restavracij po mestih prikažejo razlike v zaposlovanju. V Miamiju se je v juniju zaposlilo 19 % več oseb kot meseca maja, v Hustonu 13,4 %, Austinu 9 % in Dallasu 8,6 %. In vse te številke bodo po vsej verjetnosti ponovno padle, ker so ravno v teh mestih največja nova žarišča virusa.

Na drugi strani pa je počasno zaposlovanje v mestih kot NYC, ki je padlo za 21,1 % v primerjavi z majem, San Francisco 6,9 %, Los Angeles 1,6 % tudi pokazatelj manjše ponovne razširjenosti virusa.

V primerjavi z lanskim letom pa je v Kaliforniji zaposlovanje padlo za 40 % in v NYC za 57,1 %. Na splošno pa je zaposlovanje v ZDA v juniju 2020 v primerjavi z junijem 2019 padlo za 39,6 %.

Dodatne informacije:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com