Okrogla miza Francosko-slovenskega poslovnega kluba: Krepitev internacionalizacije je strateška nujnost, Ljubljana, 28. november 2019

sreda, 06. november 2019

Datum: 28. november 2019, od 10.00 do 12.30 ure
Kraj: Gospodarska zbornica Slovenije (Dvorana Poslovna oaza / 7. nadstropje), Dimičeva 13, Ljubljana


Francosko-slovenski poslovni klub, Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT Slovenija in Veleposlaništvo Francije v Sloveniji vabimo, da se udeležite okrogle mize z naslovom: »Krepitev internacionalizacije je strateška nujnost«, ki bo potekala v četrtek, 28. novembra 2019, ob 10. uri na GZS, Poslovna oaza (VII nadstropje), Dimičeva 13, Ljubljana. Okrogla miza bo potekala v angleškem jeziku.

Nagovor: Leon Lozar, predsednik Francosko-slovenskega poslovnega kluba

Zaradi dimenzije domačega trga je slovensko gospodarstvo skrajno odvisno od izvoza. Internacionalizacija poslovanja iz Slovenije je v luči bodoče ekonomske in politične relevantnosti, torej tudi njenega obstoja, strateška nujnost. Kako zagotoviti konkurenčnost Slovenije, ki bo potrebna za izkoriščanje priložnosti, ki nastajajo zaradi sprememb paradigme globalizacije, naraščanja globalne geo-politične negotovosti in izjemnega tehnološkega napredka. Kako planirati dobičkonosnost v okoliščinah večje konkurence, počasnejše gospodarske rasti, bolje informiranih potrošnikov in ob potrebi po hitrejšem inoviranju, vse to pa ob upoštevanju okoljevarstvenih dejavnikov?! Kako ostati ali postati relevanten partner in igralec v regiji ali globalno? Vsa ta vprašanja delujejo tako zamegljeno in komplicirano, da zlahka pozabimo, da smo del vsega tega v realnem času. Misliti globalno in delovati lokalno ni več  skladno s potrebami, sedaj je bolj pomembno videti daleč v prihodnost, da bi lahko sedaj sprejemali prave in pravočasne odločitve.

Okrogla miza v organizaciji FSBC bo postregla z “bottom-up” razsodnim pogledom v danem trenutku, ko grožnja nove krize postaja realnejša. Kateri resursi, ambicije in perspektive so na voljo? Je izziv odrasti iz majhnega mladega leva v mladostnega leoparda prevelik?

Dejstva in vpogledi strokovnjakov
 • Konkurenčnost Slovenije za plezanje po vrednostnih verigah, Bojan Ivanc, vodja analitike GZS
 • Umestitev Slovenije po kriteriju tujih neposrednih naložb v regijah srednje in vzhodne Evrope, SPIRIT Slovenija
 • Relevantnost političnih tveganj v srednje-evropski in vzhodno-evropski regiji?!, dr. Anže Burger, Fakulteta za družbene vede

Predstavitev dobrih praks s kritično obravnavo izzivov
 • Izzivi okoljske tranzicije in mobilnosti z lokalne perspektive, François Delion, direktor Renault Nissan Slovenija d.o.o.
 • Dobra praksa tujih neposrednih naložb pospešuje internacionalizacijo in prodajo, Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanske mlekarne d.o.o.
 • Lokalne konkurenčne prednosti omogočajo rast izvoza na zahodne trge, Peter Čas, direktor Steklarna Hrastnik d.o.o.
 • Internacionalizacija iz Slovenije v sektorju inženiringa, Janez Škrabec, direktor RIKO d.o.o.

Razprava
 • Anže Burger, Fakulteta za družbene vede
 • Peter Čas, direktor Steklarna Hrastnik d.o.o.
 • François Delion, direktor Renault Nissan Slovenija d.o.o.
 • Bojan Ivanc, vodja analitike GZS
 • Janez Škrabec, direktor RIKO d.o.o.
 • Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanske mlekarne d.o.o.

Moderator: Igor E. Bergant

Zaključni govor: nj. ekscelenca Florence Ferrari, veleposlanica Francije v Sloveniji

Po okrogli mizi vas vabimo na druženje ob pogostitvi.

Kotizacije ni.

Prijavite se lahko najkasneje do 25. novembra 2019.

Dodatne informacije in prijave