Okrogla miza Nepremičnine v biznisu #2023

ponedeljek, 05. junij 2023


25. maja 2023 je v Termah Tuhelj potekala okrogla miza z naslovom "Nepremičnine v biznisu #2023", na kateri so spregovorili priznani nepremičninski strokovnjaki iz Slovenije in Hrvaške.

Srečanje na vedno aktualno temo je SLO CRO Poslovni klub organiziral v sodelovanju s Podjetniškim klubom Skup za Zagorje in Hrvaško gospodarsko zbornico – Županijsko zbornico Krapina, pod pokroviteljstvom župana Krapinsko – zagorske županije, in Javno agencijo SPIRIT Slovenija.

Okrogle mize se je udeležil tudi gospodarski svetovalec na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Zagrebu g. Dušan Pšeničnik in Nataša Hribernik, predstavnica Javne agencije SPIRIT Slovenija, zadolžena za poslovne klube. 

Gostje okrogle mize so bili Dragutin Kamenski, lastnik največjega hrvaškega podjetja, specializiranega za visokogradnjo Kamgrad, in predsednik poslovnega kluba Skup za Zagorje; Gordana Piljić, direktorica podjetja Stanart, ki je dolgoletna članica upravnega odbora Zveze društev nepremičninskega posrednika in deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, kjer pomembno vpliva na razvoj tega področja; Ajda Kaluža, lastnica nepremičninske agencije Arvio; Filip Vučagić, odgovoren za vzpostavitev in razvoj poslovanja na Hrvaškem, v Sloveniji ter Bosni in Hercegovini pri Colliers Advisory, in Boro Vujović, lastnik hrvaške nepremičninske agencije Opereta ter član Hrvaške gospodarske komore za področje nepremičnin. 

Panelisti so se dotaknili problematike aktualnih nepremičninskih razmer v svetu, zato so se odprla tudi vprašanja, kot npr. ali je glede na razmere v Evropski uniji in vojno v Ukrajini manj povpraševanj za gradnjo ter kako poteka z okrevanje po covidu. Gordana Piljić je dejala, da se ljudje po pandemiji covida bolj nagibajo k nepremičninam, ki se nahajajo v naravi, na trgu pa so trenutno bolj iskana zemljišča, ki so bolj osamljena. Ena od tem je bila zaščita vlagateljev in kupcev ter s kakšnimi morebitnimi težavami se srečujejo vlagatelji pri prodaji, saj je povpraševanje večje od ponudbe.  

Saša Muminović, predsednik SLO CRO poslovnega kluba slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov, je povedal, da je izjemno zadovoljen z organizacijo konference in da so pokazali, da sodelovanje in sinergija vedno prineseta dobre rezultate, zato je tudi ta konferenca rezultat dobrega sodelovanja.

"Našli smo dobre sogovornike iz obeh držav, ki so podali nekaj  pomembnih zaključkov, ki jih je treba upoštevati v prihodnjem obdobju. Eno so težave, s katerimi se srečujejo investitorji, glede urejanja nekaterih pravnih problemov, zagotavljanja garancij, delovnih težav – medtem ko se ponujajo tudi nove priložnosti," je poudaril Muminović. Dodal je, da je zelo pomembna obdavčitev, saj so nekateri segmenti turizma  davčno bistveno privilegirani, kjer Hrvaška, izgublja denar, ki bi ga lahko usmeril v državno skupnost, sredstva za skupno dobro. V Sloveniji so ta področja bistveno bolj urejena. 

"Rad bi izpostavil tudi pomemben prispevek in podporo Krapinsko zagorske županije k dogodku in gospodarstvu občine ter podporo, ki jo Veleposlaništvo Republike Slovenije neposredno na Hrvaškem zagotavlja pri izvedbi dejavnosti SLO CRO Poslovnega kluba", je poudaril Muminović.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je dejal, da je zelo poučno prisluhniti vrhunskim strokovnjakom in tistim, ki gradijo, in tistim, ki prodajajo, ter primerjati stanje na trgu nepremičnin v Republiki Hrvaški in Republiki Sloveniji. Dodal je, da je zadovoljen s sodelovanjem Županije in Veleposlaništva Republike Slovenije na Hrvaškem ter da je SLO CRO poslovni klub zelo aktiven, da so stiki redni in da dejansko prispevajo boljšem medsebojnem sodelovanju med državama. 

Anđelko Švaljek, direktor Skupine RGNC in predsednik Gospodarske komore ŽK Krapina, pa je dejal, da so strokovno podkovani panelisti zagotovili zanimivo in poučno okroglo mizo. Njihove izkušnjah z nepremičninskim poslom, iz različnih pozicij in vzporednica, ki je bila potegnjena med stanjem v poslovanju za nepremičninami v Sloveniji in Hrvaški, je dala poslušalcem uvid v možnosti investicij in priložnosti na tem področju v obeh državah, je dejal Švaljek. Dodatne informacije: 
SLO CRO Poslovni klub
e-naslov: poslovniklub@slo-cro-klub.hr

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini