Pismo Štabu civilne zaščite Republike Hrvaške o dnevni migraciji hrvaških delavcev na območje Bele krajine in Dolenjske

četrtek, 16. april 2020

SLO CRO Poslovni klub in Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine sta 15. 4. 2020 nastopili s skupnim pismom Štabu za civilno zaščito (CZ) Republike Hrvaške za odprtje mejnih prehodov Metlika in Vinica za dnevne migrante iz Hrvaške zaposlene na območju Dolenjske in Bele krajine.
 
Na SLO CRO Poslovni klub smo namreč od člana Kluba in gospodarstvenikov iz obmejnega območja Bele krajine in Dolenjske prejeli prošnje za posredovanje na CZ RH za ponoven premislek in spremembi ukrepa o prepovedi prehoda dnevnih migrantov na mejnih prehodih Metlika in Vinica.
 
Štab civilne zaščite Republike Hrvaške je namreč z dnem 20. 3. 2020 območje Dolenjske in Bele krajine razglasil za rdečo cono, ogroženost oseb za možnost okužbe s Covid-19 in posledično prepoved migracij oz. obvezno 14-dnevno karanteno po prihodu iz območja Bele krajine in Dolenjske.
 
Nacionalni inštitut za javno zdravje Republike Slovenije ni območje Dolenjske in Bele krajine nikoli označil kot območje visoke tveganosti za okužbo s Covid-19, saj sta bili prvi okužbi omejeni na Zdravstveni dom Metlika in Dom za starejše občane Metlika in tam tudi izolirani.
 
SLO CRO Poslovni klub in Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine menimo, da za tovrstni ukrep torej ni utemeljenih vzrokov, da pa je v že tako težki gospodarski situaciji z omenjenim ukrepom ogrožena gospodarska dejavnost podjetij in zaposlitve ljudi. Naj dodamo, da sta omenjeni območji edini v Sloveniji, ki ju je zajela tovrstna odločitev Republike Hrvaške.
 
Slovenija in Hrvaška odlično sodelujeta na gospodarskem področju in sta si vzajemno pomembni gospodarski partnerici. V SLO CRO Poslovnem klubu verjamemo, da bo Stožer civilne zaščite Republike Hrvaške ponovno preveril utemeljenost razlogov za ukrep in sprejel odločitev, ki bo v dobrobit gospodarstvu in ljudem na obeh straneh meje.

Pismo Štabu za civilno zaščito Republike Hrvaške (pdf)

Pripravila:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr