Po skovanki BRIC(S) prihaja tudi MIST

četrtek, 13. september 2012

Jim O'Neill je pred dobrim desetletjem skoval izraz BRIC, ki združuje Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko. Kasneje se jim je pridružila še Južnoafriška republika in dobili smo BRICS. V minulih letih so se poleg prednosti razkrile tudi njihove slabosti in pomanjkljivosti, zato se nekateri vlagatelji iz njih umikajo in že iščejo druge zanimive trge. Vse bolj vroče so države MIST, ki sicer imajo nekaj težav, a vseeno obetajo veliko.

Čeprav države MIST po obsegu BDP ali številu prebivalcev še niso prehitele držav BRIC, je njihova gospodarska rast v luči težav, s katerimi se sooča svetovno gospodarstvo, zavidljiva. Stroški vstopa na trge držav MIST so v primerjavi s skupino BRIC nižji, kupna moč je dobra, velik je tudi srednji razred. V državah MIST je že prisotnih tudi veliko globalnih podjetij, kot je ameriška trgovska veriga Walmart.

Mehika, drugo največje gospodarstvo v Latinski Ameriki, je na krilih rekordnega izvoza avtomobilov že presegla rast brazilskega BDP. Južna Koreja, eden od azijskih tigrov, velja za najbolj razvito državo v omenjeni četverici, saj je že pred azijsko finančni krizo leta 1997 beležila v povprečju devetodstotno gospodarsko rast. Turčija, ki povezuje Evropo in Azijo, se lahko med drugim pohvali z mlado in izobraženo delovno silo (več o priložnostih v Turčiji si lahko preberete v temi, objavljeni 23. avgusta).

V Indoneziji, največjem gospodarstvu Jugovzhodne Azije, ki ni pretirano odvisno od izvoza, se je rast na račun domače potrošnje in investicij v drugem letošnjem četrtletju zvišala na skoraj 6,4 odstotka, kar je presenetilo celo analitike, ki so pričakovali upočasnitev rasti. Vlada načrtuje gradnjo železnic, letališč in pristanišč, ki bi bolje povezali njene otoke, država pa je bogata tudi z energetskimi viri.

IMF najvišjo gospodarsko rast v skupini MIST napoveduje Indoneziji - letos naj bi se njen BDP realno okrepil za 6,1 odstotka, prihodnje leto pa za 6,6 odstotka. Južnokorejsko gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 3,5 odstotka (leta 2013 za štiri odstotke), medtem ko naj bi turški BDP letos beležil 2,3-odstotno rast, leto kasneje pa 3,2-odstotno. Mehiki za letos napovedujejo 3,9-odstotno gospodarsko rast, leta 2013 pa naj bi se upočasnila na 3,6 odstotka.

Seveda imajo tudi države iz skupine MIST svoje težave. Južna Koreja se spopada s problemom staranja prebivalstva, Mehika s kriminalom, povezanim z narko karteli, Turčija z nevarnostjo pregrevanja gospodarstva, Indonezija pa z zastarelo infrastrukturo in pogostimi naravnimi nesrečami. Nekaj tveganj torej obstaja, kljub temu pa bodo morala biti podjetja na te države v prihodnje zelo pozorna.

Več informacij je dostopnih na:
- http://www.bloomberg.com/news/2012-08-07/goldman-sachs-s-mist-topping-brics-as-smaller-markets-outperform.html
-http://www.exportsolutions.com/ExportTipsDetails.aspx?id=152&title=Beyond%20BRIC%20-%20Selling%20to%20MIST%20Countries
- http://www.geopoliticalmonitor.com/indonesia-brief-4683/