Podpisan sporazum o krepitvi gospodarskega sodelovanja in partnerskih povezav Slovenije z Japonsko

petek, 15. marec 2013

8. marca 2013 je v Tokiu v okviru gospodarske delegacije, ki je spremljala predsednika RS med njegovim obiskom na Japonskem potekal Slovensko-japonski poslovno-investicijski forum v organizaciji javne agencije SPIRIT Slovenija, MZZ RS, Veleposlaništva RS v Tokiu in Japonske organizacije za pospeševanje zunanje trgovine – JETRO. Dogodek je bil namenjen predstavitvi slovenskega investicijskega in poslovnega okolja ter konkretnih investicijskih projektov in bilateralnim srečanjem in mreženju med slovenskimi in japonskimi podjetji. Udeležence foruma je nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.
 

 

Boštjan Skalar, vršilec dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija je v okviru foruma predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje, gospodarske sektorje, ki so zanimivi za medsebojno sodelovanje in finančne spodbude, ki jih tujim investitorjem ponuja SPIRIT Slovenija. »Čeprav je Slovenija majhna, ima vendarle vse, kar imajo velike države. Japonska je eden pomembnejših oddaljenih tujih trgov za širitev slovenskega izvoza, predstavlja pa tudi veliko priložnost na področju tujih vlaganj v slovenske investicijske projekte. Slovenija lahko Japonski ponudi nišna visokotehnološka znanja, med potencialnimi področji za sodelovanje s slovenskimi podjetji so za japonska podjetja zanimiva predvsem energetika in okolje, robotika, informacijska tehnologija, avtomobilska, lesna, farmacevtska in kemična industrija, biomedicina ter turizem,« je poudaril.

SPIRIT Slovenija (takrat JAPTI) je v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji in podružnice Japonske organizacije za pospeševanje zunanje trgovine (JETRO) sicer že 25. septembra 2012 v prostorih Japonske gospodarske zbornice v Düsseldorfu organiziral izjemno odmeven seminar z naslovom Investicijske poslovne priložnosti v Sloveniji, katerega so se udeležili predstavniki 40 japonskih podjetij s sedežem v Düsseldorfu, ki so izkazala velik interes za poslovno sodelovanje s Slovenijo.


Dr. Stanislav Raščan, generalni direktor Direktorata za gospodarsko diplomacijo na MZZ je v svojem nastopu japonskim potencialnim investitorjem predstavil načrte naložbenih priložnosti v državna podjetja s področij infrastrukture, telekomunikacij, transporta in finančnega sektorja.V okviru foruma je javna agencija SPIRIT Slovenija podpisala sporazum o sodelovanju s partnersko agencijo JETRO z namenom poglobitve gospodarskega sodelovanja in krepitve partnerskih povezav. Hkrati sta bili podpisani tudi dve komercialni pogodbi: podjetje Duol, d. o. o. je podpisalo pogodbo o ustanovitvi kompetenčenega centra za nove materiale in tehnologijo z japonskim proizvajalcem membran, podjetjem Hiraoka. Luka Koper je v nadaljevanju predstavila pristaniške zmogljivosti ter prednosti transporta iz Japonske v Evropo preko Luke Koper.

Po uradnem delu so sledila bilateralna srečanja med slovenskimi in japonskimi podjetji ter mreženje med približno 100 gospodarstveniki iz obeh držav. Poslovna srečanja so bila po mnenju slovenskih udeležencev gospodarske delegacije precej obetavna, saj so japonska podjetja izkazala velik interes za poslovno sodelovanje s potencialnimi slovenskimi partnerji. Predstavniki slovenskih podjetij so ob zaključku foruma izrazili zadovoljstvo nad obiskom in prepričanje, da gre za nov zagon, pri čemer se kažejo interesi za konkretne projekte na obeh straneh.