Pogled z obeh strani: Perspektive gospodarskega sodelovanja med Rusijo in Slovenijo

četrtek, 05. november 2020

28. oktobra 2020 se je odvila mednarodna spletna konferenca "Perspektive razvoja gospodarskega sodelovanja med Rusijo in Slovenijo v letu 2021. Pogled z obeh strani". Na njej so predstavniki ruske in slovenske poslovne skupnosti razpravljali o možnostih sodelovanja med obema državama s poudarkom na novem pandemičnem in post-pandemičnem obdobju.

Konference se je udeležilo prek 100 udeležencev, med njimi predstavniki ruske in slovenske poslovne skupnosti, ki že sodelujejo s Slovenijo ali Rusijo, pa tudi tisti, ki šele načrtujejo vstop na te trge.
Organizator dogodka: Moskovska gospodarska zbornica (MCCI) in RSB CLUB MSK.
Na konferenci so bile pregledane trenutne prakse in opredeljena prednostna področja sodelovanja med državama.
 
  • Mehanizmi poslovanja s Slovenijo, značilnosti in infrastruktura;
  • Nove priložnosti za ruske podjetnike v Sloveniji;
  • Pričakovanja slovenskih podjetij od ruskega trga;
  • Možnosti za sodelovanje v pandemičnem in post- pandemičnem obdobju;
  • Obstoječe težave in ovire v sodelovanju med državama in možnosti za njihovo rešitev;
  • Primeri dejanske prakse rusko-slovenskega sodelovanja na različnih področjih.

Srečanje je vodil podpredsednik Moskovske gospodarske zbornice Suren Vardanjan, ki je med uvodnim nagovorom izrekel naslednje besede: "Vstopamo v novo dobo, v kateri ne moremo prezreti dogodkov, ki se dogajajo letos. Znašli smo se na platformi digitalne tehnologije in to se je zgodilo zelo hitro. Toda upam, da bodo pri naših odločitvah prevladali človeška komunikacija, razumevanje miselnosti, duhovnih vrednot in smotrnost vzajemne gradnje in ustvarjanja projektov, namenjenih spodbujanju našega gospodarstva."

V odgovor je izredni in pooblaščeni veleposlanik Republike Slovenije v Ruski federaciji Branko Rakovec opozoril, da "takšni dogodki v teh težkih časih močno prispevajo k nadaljnjemu razvoju ne le gospodarskih, ampak tudi vsestransko dobrih odnosov med našimi državami". Pripomnil je, da je Rusija za Slovenijo zelo pomembna in tradicionalna gospodarska partnerica. Izrazil je tudi prepričanje, da k uspešnemu sodelovanju prispevajo tudi bližina med slovenskim in ruskim narodom ter skupne slovanske korenine.

Izredni in pooblaščeni veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji Timur Ejvazov je v svojem govoru poudaril, da so "letos bili vsi stiki v gospodarstvu, politiki in kulturi praktično prekinjeni". In to je vplivalo tudi na gospodarstvo - skoraj vse države na svetu so to občutile. "Na žalost pandemija še posebej močno prizadene majhna in srednje velika podjetja. Moramo podvojiti prizadevanja za odpiranje novih trgov, iskanje novih projektov, da bi popravili to gospodarsko situacijo in poslovanju naših držav zagotovili dodatno podporo na račun tujih trgov," je prepričan Timur Ejvazov.

Mihail Fedorin, namestnik direktorja oddelka za Evropo, Severno Ameriko, SND in večstransko gospodarsko sodelovanje Ministrstva za industrijo in trgovino Ruske federacije, je povedal o tem, kako je pandemija vplivala na Rusijo.

V nadaljevanju so nastopili predstavniki podjetij iz Republike Slovenije, ki so delili svoja pričakovanja od ruskega trga, predstavili obstoječe težave in ovire v sodelovanju med državama ter možnosti za njihovo rešitev.

Častni konzul Ruske federacije v Republiki Sloveniji, direktor slovenskega podjetja CORPRUS d.o.o. Dušan Černe je spregovoril o možnostih sodelovanja med državama. V svojem govoru je opozoril, da velika podjetja in tovarne v Sloveniji še naprej sodelujejo z Rusijo, predstavniki majhnih in srednje velikih podjetij, ki imajo inovativne izdelke na področju nanotehnologije in kmetijstva, pa ne vedo, kako stopiti v stik s potencialnimi partnerji iz Rusije, kako predstaviti svoje izdelke na ruskem trgu. "Zato sem prepričan, da bi morali biti taka spletna srečanja pogostejša in to na različnih področjih - energetiki, turizmu, inovativnih tehnologijah!" je prepričan Dušan Černe. "Obstaja možnost sodelovanja na področju novih tehnologij v kmetijstvu!"

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je ocenil pomen neposrednih stikov in se zavzel za vzpostavitev tesnejših odnosov med Moskovsko gospodarsko zbornico in VZMD, da bi tako odpravili trenutno pomanjkanje objektivnih informacij o priložnostih slovenskega in ruskega trga.

Vladislav Davidov, generalni direktor družbe IskraUralTel in častni konzul Republike Slovenije v Uralskem zveznem okrožju, je podal primer uspešne prakse rusko-slovenskega sodelovanja na področju visokih tehnologij.

Vodja predstavništva slovenskega podjetja KOLEKTOR GROUP v Ruski federaciji Janez Modrijan je predstavil primer uspešne prakse rusko-slovenskega sodelovanja na področju energetike, generalni direktor IMP PAMPS RUS Vlado Lončar pa primer uspešne prakse rusko-slovenskega sodelovanja v Ruski federaciji na področju stanovanjskih in komunalnih storitev.

Ob zaključku dogodka je Vladimir Putkin, predsednik komisije Moskovske gospodarske zbornice za zunanje gospodarsko sodelovanje s partnerji v Sloveniji, Direktor RSB CLUB MSK podal informacije o Republiki Sloveniji: o njeni infrastrukturi, poslovnem ozračju za tuje naložbe, kakovosti življenja in posebnostih slovenskega trga, katerih potencial je po mnenju strokovnjaka močno podcenjen. Vladimir Putkin je opozoril: "Slovenija ima v srednji Evropi ugoden geostrateški položaj z visokokakovostnimi sodobnimi cestami, letalsko, železniško in pomorsko infrastrukturo, kar Sloveniji omogoča hiter in učinkovit vstop na trg Evropske unije, ki ima v radiju 1000 km približno 500 milijonov prebivalcev." Na koncu govora je Vladimir Putkin poudaril, da je ta konferenca šele uvodna in da Komisija v letu 2021 načrtuje izvedbo različnih konferenc ob upoštevanju posebnosti vsakega sektorja.

Mednarodna spletna konferenca na slovenskem jeziku: https://youtu.be/qqKcBPAtSLQ

Pripravil:
Vladimir Putkin
direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow