Poljska bo v cestno infrastrukturo vložila 541,3 milijona EUR

sreda, 11. november 2020

Poljska bo iz Nacionalnega sklada za ceste za program varne cestne infrastrukture za obdobje 2021–2024 namenila 2,5 milijarde PLN (541,3 milijona EUR) za povečanje zaščite udeležencev v prometu.

Javna posvetovanja o projektu varnih cest so se že začela. Glavni cilj programa, ki ga vodi ministrstvo za infrastrukturo, je izboljšati cestno varnost na državnih cestah, ki ga upravlja poljski generalni direktorat za nacionalne ceste in avtoceste (GDDKiA). Namen projekta je tudi zmanjšati število nesreč in žrtev, so sporočili z ministrstva.

Minister za infrastrukturo Andrzej Adamczyk je dejal, da je varnost cestnega prometa vladna prednostna naloga, poleg gradnje sodobnega omrežja avtocest in hitrih cest, podpore lokalnim samoupravam pri gradnji in posodobitvi lokalnih cest.

V okviru programa bo GDDKiA gradil pločnike, pešpoti in kolesarske poti, kolesarske steze, avtobusne postaje, brvi in prehode. Dela bodo vključevala tudi postavitev cestnih znakov in semaforjev v križiščih in prehodih za pešce ter izboljšanje vidljivosti na križiščih in vhodih na ceste, vključno z vstopnimi in izstopnimi pasovi.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com