Poljska tretja največja proizvajalka cementa v Evropi

sreda, 11. november 2020

Poljska je tretja največja proizvajalka cementa v Evropi, saj njena industrija zagotavlja dodano vrednost za lokalna gospodarstva in sektor javnih financ na ravni 3,8 milijarde PLN (848,3 milijona EUR), so v sporočili iz Združenja proizvajalcev cementa.

Združenje je dodalo, da je leta 2019 proizvodnja cementa na Poljskem dosegla 18,7 milijona ton, kar daje povprečno letno porabo tega proizvoda 500 kg na prebivalca. "Prejšnje napovedi za leto 2020 so nakazovale, da bi povpraševanje po cementu moralo ostati na ravni 19 milijonov ton, vendar je leto prineslo globalno epidemijo koronavirusa in trenutna ocena je okoli 18 milijonov ton," piše v poročilu.

Cementni in gradbeni sektor skupaj zagotavljata več kot 2 milijona delovnih mest in ustvarjata 8 odstotkov celotne bruto domače proizvodnje Poljske. Od leta 2017 je Poljska tretja največja proizvajalka cementa v Evropi, za Nemčijo in Italijo.

Poročilo navaja, da se je cementni sektor v zadnjih letih osredotočil na trajnostni razvoj, medtem ko so naložbe v posodobitev obratov, ki presegajo 10 milijard PLN (2,2 milijarde EUR), omogočile zmanjšanje emisij CO2 za več kot 30 odstotkov. Zahvaljujoč raziskovalnemu delu nastajajo novi inovativni izdelki, na primer beton, ki absorbira smog, ki je bil med drugim uporabljen v Varšavi.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com