Poljska želi olajšati zakonodajo o vetrnih elektrarnah do konca leta

sreda, 16. september 2020


Vlada bi rada zaključila delo na področju zakonodajnega popravka, tako imenovanega zakona na daljavo, ki omejuje razvoj poljske vetrne energije na kopnem, do konca tega leta, je v petek dejala namestnica premierja in ministrica za razvoj Jadwiga Emilewicz.

Osnutek s popravki je trenutno v medresorskem posvetovanju in bo kmalu poslan Svetu ministrov, je povedala za novinarski portal gazeta.pl. Težavo predstavlja zakon iz leta 2016, ki ga je napisala vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki določa, da mora biti najmanjša oddaljenost vetrnih elektrarn od stanovanjskih stavb vsaj desetkrat večja od skupne višine (približno 2 km) vetrne turbine. Enako velja za vetrne elektrarne v bližini narodnih parkov, naravnih rezervatov, krajinskih parkov, ozemelj Natura 2000 in gojenih gozdov.

"Ne odpovedujemo se projektu, predstavljenemu pred štirimi leti, ampak tudi po teh štirih letih nabiramo izkušnje in vemo, da ima vsaka palica dva konca," je dejala Emilewiczeva.

Priznala je, da po eni strani veljavni predpisi ovirajo naložbe v kopensko vetrno energijo, po drugi strani pa so predpisi zelo močno vplivali na trg nepremičnin na Poljskem, saj so zavirali možnost gradnje stanovanj na tem območju.

Ponovila je, da bo v skladu z osnutkom razvojnega ministrstva ohranjeno desetkratno pravilo za gradnjo vetrne elektrarn, da pa bo novi zakon pod posebnimi pogoji omogočil njegovo znižanje na določeno raven in dodala, da bo natančna razdalja znana, ko bo ministrstvo pridobili strokovno mnenje.

Po njenih besedah bo to prva tovrstna strokovna analiza v Evropi, ki bo pomagala določiti najmanjšo razdaljo med vetrnimi elektrarnami in zgradbami.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com