Poljski plinski velikan PGNiG odkril nafto v Norveškem morju

četrtek, 04. november 2021

PGNiG Upstream Norway, hčerinsko podjetje poljskega naftnega in plinskega podjetja (PGNiG), je odkrilo nahajališče surove nafte s 19-63 milijoni sodčkov v raziskovalni vrtini Egyptian Vulture v Norveškem morju, je družba sporočila v torkovem sporočilu za javnost.

"PGNiG Upstream Norway in njeni licenčni partnerji so odkrili rezervoar ogljikovodikov, ki se nahaja v južnem delu Norveškega morja," je zapisano v izjavi.

"Vzorci kažejo na lahko nafto, katere obnovljivi viri - po ocenah, ki jih je objavil norveški direktorat za nafto - so med 19 in 63 milijoni sodčkov," so dodali.

"Rezervoar Egyptian Vulture bo dragocen dodatek našemu proizvodnemu portfelju na norveškem epikontinentalnem pasu. Zemeljski plin ostaja jedro poslovne strategije PGNiG, vendar nam proizvodnja surove nafte omogoča diverzifikacijo in optimizacijo našega poslovanja v tej regiji," je dejal izvršni direktor PGNiG Paweł Majewski, kot je navedeno v sporočilu za javnost.

Podatki in vzorci, zbrani v fazi raziskovanja, bodo analizirani za nadaljnjo oceno potencialne proizvodnje iz odkritja, so dodali v podjetju.

PGNiG Upstream Norway ima delež v 58 poljih na norveškem epikontinentalnem pasu. Družba ocenjuje, da se bo obseg proizvodnje prihodnje leto povečal na več kot 2,5 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina v primerjavi z več kot 0,9 milijarde kubičnih metrov, predvidenih za leto 2021. Trenutno PGNiG Upstream Norway proizvaja nafto in plin iz 14 polj.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si