Pomoč v času oteženega poslovanja v ZDA

ponedeljek, 08. junij 2020


Leta 2010 je bila v mestu Dayton, Ohio, ustanovljena Slovenian American Business Association – SABA (Slovensko ameriško poslovno združenje), ki je leta 2012 preselilo sedež v mesto Cleveland, Ohio, kjer domuje in posluje še danes.

V desetih letih poslovanja je SABA aktivno sodelovala z več kot 80 podjetji iz Slovenije, ZDA in drugih držav. Največ aktivnosti je bilo izvedenih na področju analiz trga ZDA in iskanja lokalnih partnerjev ali možnosti prodaje slovenskih produktov v ZDA. V obratni smeri pa je SABA sodelovala pri iskanju poslovnih partnerjev v Sloveniji, investicije so bile najbolj zanimive.

Od marca 2020 pa se gospodarstvo širom sveta sooča s popolnoma novo situacijo v sodobnem času. Virus je zaustavil gospodarstvo in v ZDA so virusu sledili še protesti. Če v času virusa v ZDA nismo imeli policijske ure, sedaj jo imamo.

V poslovanju SABA smo opazili ustavitev ali vsaj mirovanje poslovanja med slovenskimi podjetji in trgom ZDA. Prihod v ZDA je skoraj ustavljen, onemogočen ali vsaj otežen in kaže, da bo tako še nekaj časa.

V tej povezavi SABA (Board of Directors, Advisory Team in naši poslovni partnerji v ZDA) ponuja usluge slovenskim podjetnikom, ki ne morejo priti v ZDA in nadaljevati določenih že začetih projektov. V medijih smo zasledili takšno informacijo v povezavi s podjetjem iz Ajdovščine, ki je tudi spodbudila aktivnosti vodstva SABA.

Slovenska podjetja, ki se srečujejo s problematiko vstopa v ZDA in posledično nadaljevanja ali končevanja poslovanja v ZDA, tako pozivamo, da se obrnejo na SABA preko e-maila info@sloaba.com in jurcek.zmauc@sloaba.com in si hkrati še ogledajo SABA spletno stran www.sloaba.com.

Določene stvari se lahko uredijo preko tako imenovanih video konferenc, a v posameznih projektih je obisk na terenu ali osebni kontakt ključnega pomena. In v tem smislu je ponudba SABA namenjena tistim podjetjem, ki jih zanima trg ZDA ali pa na njem že izvajajo aktivnosti.

Dodatne informacije:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com