Ponovno odprtje pisarn v ZDA in vračanje delavcev na delovna mesta

ponedeljek, 07. september 2020

Potem ko so ameriški delavci med pandemijo množično pobegnili s svojih delovnih postaj v korporacijskih stolpih v varno (in zdravo) zavetje domačih pisarn, so se številna podjetja začela pripravljati na vračanje delavcev v pisarne po prazničnem vikendu ob prazniku dela (Labor Day je 7. septembra).

Ti načrti pa se morda ne bodo iztekli po predvidenem planu. Ker je koronavirus še vedno prisoten so zaposleni tudi še vedno zaskrbljeni glede stanja okužb. Zdravstveni uslužbenci se prav tako sprašujejo o tveganju za zdravje na nacionalni ravni zaradi obsežne vrnitve na delovna mesta. In to so vzroki, ki so veliko podjetij privedli do preložitve napovedane vrnitve na delovna mesta. Prilagajanje prostorov za delo, varnostnim protokolom ter upoštevanje drugih navodil povezanih z omejitvijo širitve virusa covid-19 so samo dodatni razlogi.

Poleti 2020 je vodstvo podjetja Epic Systems (medicinska tehnologija) napovedalo, da se bo večina od 9.500 zaposlenih, ki delajo na 1.000 hektarjev velikem kampusu v ameriški zvezni državi Wisconsin, vrnila v pisarne v septembru 2020. Račun brez krčmarja, bi rekli, saj so zaposleni izrazili strah pred okužbo z virusom (podprli so jih tudi lokalni zdravstveni delavci) in je prišlo do odločitve, da so delo na domu podaljšali do konca leta 2020.

V javni avgustovski raziskavi 15 glavnih delodajalcev, ki skupaj zaposlujejo približno 2,6 milijona ljudi, jih je 57 % izjavilo, da so se odločili za preložitev svojih načrtov za vrnitev v službo zaradi nedavnega povečanja števila primerov covid-19. Skoraj polovica podjetij je potrdila, da uvajajo dodatne varnostne ukrepe za ponovno odprtje, kot so preoblikovani delovni prostori in dodatni zdravstveni ukrepi.

Prav tako je situacija tesno povezana z zdravstvenim zavarovanjem delavcev kot tudi potencialnimi tožbami, povezanimi s poslabšanjem zdravstvenega stanja posameznih delavcev. Slednje ima kar velik vpliv na odločitve delodajalcev.

Po drugi strani pa podjetje Amazon potrjuje potrebo po vračanju delavcev na delovna mesta, nazaj v pisarne, ki ima tudi sociološki učinek. Ali bo pri teh odločitvah prišlo do domino efekta, kjer bo največja domina (Amazon) pričela rušiti ostale, je težko potrditi v septembru 2020. V novembru 2020 bo mogoče lažje.

Slovenian American Business Association – SABA s sedežem v Clevelandu (www.sloaba.com) spremlja dogajanja povezana z pandemijo in v tem primeru vračanju delavcev nazaj v pisarne, ki pa je v primeru Clevelanda bolj vezano na že napovedane investicijske projekte v samem centru mesta, a jih je pandemija prestavila za nedoločen čas. In s tem tudi prihod delavcev (pisarniških) v mesto.

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com