Poročilo o obisku Azerbajdžanske konference: Energija Azerbajdžana

četrtek, 30. julij 2015
 
V torek, 21.julija 2015 je v konferenčnem centru na EXPU potekala konferenca v organizaciji Azerbajdžanskega paviljona na temo energije Azerbajdžana. Udeležilo se ga je kar nekaj predstavnikov tujih paviljonov, italijanskih medijev, predstavnikov zdravilišč in podjetnikov. Konferenco je vodil Azerbajdžanski komisar, zvrstili pa so trije glavni govorci. Prvi je na oder stopil podpredsednik Azerbajdžanske državne akademije znanosti, Prof. Ibragim Guliyev, ki je govoril o naftnem bogastvu Azerbajdžana skozi čas in vizijo za prihodnost.  Vodja poslovnega centra na slovenskem paviljonu, mag. Bojan Škoda ga je vprašal, če ima Azerbajdžan kakšen fond, kjer se zbira denar iz prihodkov od prodaje nafte za investiranje v druge projekte, kot npr.  alternativni viri energije, bioenergija, humanitarni skladi, investiranje v druge države. Prof. Guliyev, mu je odgovoril da ta fond obstaja in da si z veseljem vzamejo čas in pregledajo možnosti investiranja v Slovenijo.
 
Sledilo je predavanje prof. Vaqifa Abbasova, ki je direktor Inštituta YU.G.Mamedaliyev za Petrokemične procese in hkrati tudi član Azerbajdžanske akademije znanosti. Govoril je o edinstvenem zdravljenju z nafto na svetu. Osredotočil se je predvsem na zdravljenje z naftalinom. Povedal je tudi da so trenutno v Evropi prisotni le v Nemčiji in da iščejo zdravilišča v katera bi investirali z namenom predstavitve zdravljenja z naftalinom. Pokazal nam je tudi nekaj primerov kako zdravilen je naftalin.
 
Zadnji govorec pa je bil direktor inštituta za fiziko in član azerbajdžanske akademije znanosti, prof. Nazim Mamedov, ki je predstavil fizikalne lastnosti samih produktov, ki jih pridobivajo iz nafte. Po govorih je sledilo kosilo na azerbajdžanski terasi, kjer smo navezali stike s predstavniki njihovega paviljona, črnogorskega paviljona in tunizijskega. Konferenca je potekala bolj v znamenju zdravilnih lastnosti nafte kot pa samega trgovanja z nafto. Dogovorili smo se za obisk našega poslovnega centra, da jim predstavimo možnosti investiranja v Slovenijo in pomagamo pri iskanju poslovnih partnerjev.
 
 
Pripravil:
 
mag. Bojan Škoda
SPIRIT Slovenija, javna agencija