Poročilo o obisku Ekonomskega foruma: Gateway to Africa GABON

četrtek, 30. julij 2015
 
V torek, 28.julija 2015 smo obiskali ekonomski forum, ki ga je organiziral gabonski paviljon, z naslovom »Gateway to Africa« v konferenčnem centru na Expu. Udeležilo se ga je veliko ljudi, predvsem predstavnikov podjetij in novinarjev nekaj pa je bilo tudi predstavnikov tujih paviljonov.
 

Forum je potekal v treh delih.

 

Pred samim začetkom so nas nagovorili generalna komisarka Gabona, Generalni komisar Expa Milano 2015 in Gabonski minister za gospodarstvo, promocijo investiranja. Po nagovorih je sledil ogled filma Gabon invest, v katerem so bile na hitro prikazane vse možnosti investiranja. Sledil je prvi del forum, ki ga je moderiral g. Jean Baptiste Bikalou, predsednik gospodarske zbornice Gabona, skupaj z njim pa so nas informirali tudi gabonski minister za kmetijstvo, ribolov in varnost živil, generalni direktor CAISTAB-a, predstavnik programa GRAINE, generalni direktor raziskovalnega in formacijskega sektorja na ministrstvu za kmetijstvo in generalna direktorica MBOLO. Osrednja tema njihovega dela predstavitve je bila, kako lahko Gabon pripomore k svetovni proizvodnji hrane. Predstavnik programa GRAINE je večkrat poudaril naj tujci čim več investiramo v GABON saj ponuja zelo dobre naravne pogoje, ogromno neizkoriščene zemlje in posebne pogoje za tuje vlagatelje.

 

Drugi del foruma je vodil g. Andrew Jeffrey, predsednik in generalni direktor Oxfordske poslovne skupine skupaj z njim pa so v debati sodelovali še minister za gospodarstvo Gabona, predsednik odgovornega podjetja za elektronske komunikacije in poštne storitve, direktor OLAM-GABON in promotor posebne poslovne cone NKOK, direktor davkov, svetovalec na področju sistemov informatike pri generalnem direktoratu  dokumentacije in imigracije, generalni direktor  gospodarske zbornice Gabona, Vice Generalni direktor nacionalne agencije za infrastrukturo in digitalne frekvence. Ta del foruma se nam je zdel najbolj zanimiv saj so dejansko predstavili največ možnosti investiranja v Gabon, vse skupaj pa še podkrepili z video vsebinami. Država se je odločila da bo podjetjem, ki bodo delovala v posebnih conah nudila ugodnosti, kot npr. 0% davka na vseh področjih, nakup zemljišča za izgradnjo objektov po zelo nizkih cenah, pristaniške pristojbine pa so zanemarljive. Predvsem si želijo investicij v kmetijski sektor. Zdi se nam da stremijo k tem da čim več ljudi dobi službo, da se bodo lahko sami preživljali. Obiskovalci so spraševali tudi po tem kako je s start up podjetji pri njih, če podpirajo in investirajo tudi v ta. Odgovorili so jim, da imajo poseben fond iz katerega črpajo denar za taka podjetja vendar je teh bolj malo, ker država trenutno bolj stremi k tujim investitorjem.

 

Tretji del foruma pa je moderiral minister za gospodarstvo, svoje poglede na industrializacijo Gabona pa so delili tudi generalni direktor industrije in konkurenčnosti Gabona, predsednik italijanskega podjetja Cora wood group, predsednik uprave rudarstva v Gabonu, predsednik uprave OPRAG-a, predsednik uprave SOFERGA. Predstavili so kako poteka delovanje posamezne gospodarske panoge v Gabonu. Minister je tudi predstavil življenjski stil v Gabonu in varnost v državi, naklonjenost naroda državi ter politični sistem. Predstavnik podjetja Cora je na široko predstavil lesno industrijo v Gabonu. Njegovo podjetje že 15 let posluje v Gabonu in letno ustvarja približno 22miljonov eurov prihodkov. Večino svojih produktov izvozijo, uporabljajo pa zgolj avtohtone gabonske vrste lesa. Naredili so študijo kateri les je najbolj primeren za posamezne produkte in tako najbolj optimalno izkoriščajo lesna bogastva Gabona. Gabon ima namreč 80% države pokrite z gozdom, ki pa se ne krči zaradi lesne industrije, ker ga stalno pogozdujejo.

 

Menimo, da je Gabon država v katero se splača investirati podjetjem, sploh zaradi posebnih con, ki so tudi skrbno varovane in delovanje podjetij lahko poteka nemoteno, pristanišča se razvijajo naprej in tudi cestne povezave z drugimi državami. Populacija bo v Afriki kmalu dosegla milijardo prebivalcev tako da se s tem tudi trg veča in odpirajo nove poslovne priložnosti.

 
Pripravil:
 
mag. Bojan Škoda
SPIRIT Slovenija, javna agencija