Portugalska v turizmu uvaja sistem popustov na DDV

torek, 25. maj 2021

Portugalsko ministrstvo za finance preizkuša nov način za povečanje prihodkov v turističnem sektorju, ki se je zaradi pandemije korona virusa znašel v težavah. Nova shema Portugalcem omogoča, da lahko porabijo DDV, vključen v njihove račune za turistične storitve, kot kredit za druge storitve, na primer v gostinstvu in v kulturi.

Tako imenovana shema „IVAucher“ (IVA v portugalščini pomeni DDV) naj bi začela veljati 1. junija in bo veljala za hotele, restavracije in kulturna prizorišča.

Domači turisti se lahko odločijo, ali bodo plačali DDV iz svojih računov državi ali pa bodo znesek zadržali kot kredit, ki ga bodo porabili drugje v turističnem sektorju v naslednjem finančnem četrtletju.

Na Portugalskem DDV za hotelske storitve in kulturne prireditve znaša 6 %, za gostinske storitve 13 %, le za alkohol, sokove in gazirane pijače znaša 23 %.

Do sheme so upravičeni samo tisti, ki so davčno registrirani na Portugalskem. Stranke bodo ob plačilu računa morale navesti svojo davčno številko, njihovi dobropisi pa bodo zabeleženi na spletnem portalu.

Podobne sheme so že preizkušali tudi v drugih državah, da bi spodbudili lokalne potrošnike, da podprejo panoge, ki so običajno odvisne od tujih obiskovalcev. Ena takšnih je na primer britanska shema »Eat Out To Help Out« (jejte zunaj in pomagajte), ki ponuja popuste v restavracijah in irska shema »stay and spend« (ostani in porabi), ki davkoplačevalcem nudi vračilo 1 EUR za vsakih 5 porabljenih EUR v lokalnem gostinskem sektorju, do zneska 625 EUR.

Portugalska shema, ki bi se po načrtih morala veljati že januarja 2021, je bila zaradi velikega števila okužb s COVID-19 prestavljena. Stala bo 200 mio EUR, financirali pa jo bodo sredstev, ki jih je država dobila kot pomoč EU za oživitev gospodarstva.

Portugalski turistični sektor, ki je pred pandemijo ustvaril skoraj 15 % BDP, je leta 2020 zabeležil -67 % padec prihodkov. V letu 2020 so na Portugalskem zabeležil 26 mio nočitev, kar je najmanj po letu 1993.

V letu 2020 je število prenočitev v primerjavi z letom 2019, najmanj upadlo v regiji Alentejo, in sicer za 37,3 %. Največji upad nočitev pa so zabeležili v lizbonskem metropolitanskem območju (-71,5 %) in na Azorih (-71,1 %).

Največji upad turistov so v letu 2020 beležili iz Irske (-89,6 %), iz Severne Amerike (-87,7 %) in iz Kitajske (-82,8 %).Viri: Factiva, Reuters, TourismReview

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma