Poslovni obisk Elona Muska v Braziliji

sreda, 25. maj 2022
 

Zagon Starlinka za 19.000 nepovezanih šol na podeželskih območjih in izvajanje nadzora Amazonskega deževnega gozda prek satelitov


 

20. maja 2022 se je na obisku v São Paulu mudil lastnik Tesle in SpaceXa Elon Musk.

Elon Musk, po Bloombergovi lestvici najbogatejši človek na svetu, z neto vrednostjo v vrednosti 273 milijard ameriških dolarjev (1,3 bilijona R$), lastnik Space X, je prejel odobritev Nacionalne brazilske agencije za telekomunikacije (Anatel) za raziskovanje interneta v Amazoniji.

Glavni razlogi obiska milijarderja Elona Muska v Braziliji so predvsem tehnološke novosti, povezane z internetom, naložbe, inovacije in uporabo tehnologije za krepitev zaščite, načini spremljanja krčenja gozdov, ohranjanja Amazonije in uresničevanje gospodarskega potenciala Brazilije.

Musk se je v São Paulu srečal s predsednikom Jairom Bolsonarom in drugimi člani vlade, izvršnimi direktorji in poslovneži. Musk je večji del pogovora namenil poslovnežem in manj  predsedniku Brazilije. Direktor Tesle se je izognil vsakemu komentarju okoljske politike sedanje brazilske vlade.

Po besedah samega Elona Muska je obisk posledica uvedbe Starlinka, ki bo poleg okoljskega spremljanja Amazonije prinesel internet v šole na podeželju v 19.000 nepovezanih šol na podeželju Amazonije. Starlink je projekt Spacexa, ki vključuje poceni, visoko zmogljive satelite z namenom ponuditi visokohitrostni širokopasovni internet z nizko zamudo.

Muskov poudarek na obisku v Braziliji je prodati telekomunikacijski projekt, zato se je srečal s petimi vodilnimi iz telekomunikacijskih operaterjev, prisotnih na dogodku, Telefônica/Vivo, Claro, Oi, TIM Brasil, Telecom Italia, lastnik TIM. Na teh sestankih je bil dnevni red omejen na storitve Starlinka.

V začetku leta je Nacionalna agencija za telekomunikacije (Anatel) podelil pravico Muskovemu podjetju za vesoljski transport satelitskega sistema Starlink za raziskovanje negeostacionarnega tujega satelita po vsej Braziliji do leta 2027.

Spletna stran Starlink že ima portugalsko različico, v kateri je mogoče zahtevati opremo. SpaceX ima na tisoče satelitov Starlink v orbiti za zagotavljanje hitrega interneta, zlasti na območjih, ki jih fiksna in mobilna omrežja premalo pokrivajo.

Vir:
Pripravila:
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija – SLOBRAZ, info@slobraz.com.br
 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju IKT