Poziv Amazonovega pospeševalnika za trajnostni razvoj, ki ga podpira EIT Climate-KIC

petek, 22. marec 2024
 

Poziv Amazonovega pospeševalnika za trajnostni razvoj je odprt do 5. aprila 2024


Amazonov pospeševalnik za trajnostni razvoj, ki ga podpira EIT Climate-KIC, do 5. aprila sprejema prijave podnebno-tehnoloških zagonskih podjetij v eni od štirih kategorij: potrošniški izdelki, krožno gospodarstvo, energija v stavbah in embalaža.

EIT Climate-KIC in Amazon bosta vodila izbrana podjetja skozi oceno podnebnih vplivov, kjer se bodo naučili, kako sami oceniti vpliv svojega podjetja na podnebje in razviti strategije za izboljšanje svojega okoljskega odtisa.

Amazonov pospeševalnik za trajnostni razvoj zagotavlja podjetnikom spretnosti in priložnosti za rast njihovega podjetja in pozitiven vpliv na okolje. Od začetka delovanja leta 2022 je pospeševalnik podprl več kot 25 zagonskih podjetij v Združenem kraljestvu in Evropi, zagotovil več kot 1 milijon USD v obliki nepovratnih sredstev in kreditov ter tem podjetjem pomagal povečati prodajo za 700 % in do zdaj zbrati več kot 16 milijonov GBP.

Suri, podjetje za trajnostne zobne ščetke s sedežem v Združenem kraljestvu, si prizadeva odpraviti onesnaževanje s plastiko, ki je posledica več kot 4 milijard letno odvrženih zobnih ščetk. Po besedah Marka Rushmorja, soustanovitelja podjetja Suri, je bilo podjetje še v fazi zasnove, ko se je pridružilo Amazonovemu pospeševalniku za trajnostni razvoj, ki mu je omogočil, da je "v zadnjih 12 mesecih povečalo bruto prihodke na več kot 10 milijonov GBP in nam zagotovil neprimerljiv dostop do virov in strokovnega znanja".

FUNQ‘, proizvajalec naravnih sirupov iz super sadja s sedežem v Nemčiji in Španiji, ki je bil pred lanskim sodelovanjem v pospeševalniku v predprodukcijski fazi, ima zdaj svoje sirupe na voljo v 1 600 trgovinah v Nemčiji in je zbral več kot 2 milijona EUR kapitala.

Zagonska podjetja v letošnjem pospeševalniku bodo sodelovala s strokovnjaki iz Amazonovih skupin Sustainability, Climate Pledge Fund and Climate Pledge Friendly, se udeleževala delavnic, prejemala mentorstvo in imela koristi od prilagojenega programa, ki je zasnovan tako, da ustanoviteljem pomaga pri premagovanju izzivov ustanovitve in razširitve trajnostnega podjetja. EIT Climate-KIC in Amazon bosta sodelovala pri vodenju udeležencev pospeševalnika skozi oceno podnebnih vplivov, kjer se bodo naučili, kako sami oceniti vpliv svojega podjetja na podnebje in razviti strategije za izboljšanje svojega okoljskega odtisa. Udeleženci bodo prejeli tudi nepovratna sredstva in dobropise Amazon Web Services (AWS).  

Najnovejša dejavnost, ClimateTech Pilot Challenge, bo namenjena zagonskim podjetjem, ki so presegla testiranje prototipa in si prizadevajo za ustvarjanje začetnih prihodkov in rast poslovanja (stopnja tehnološke pripravljenosti 6 in več). Ta podjetja bodo sodelovala v krajši, intenzivni štiritedenski različici pospeševalnika in se potegovala za možnost sodelovanja pri pilotnem projektu neposredno z deli Amazonovega poslovanja. Tipičen pilotni projekt za nove tehnologije lahko prinese od 50 000 do 2 milijona ameriških dolarjev, odvisno od trajanja in obsega.

Več: Poziv  

Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje
 
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini