Predpospeševalni program EIT Food Seedbed

torek, 09. april 2019

Predpospeševalni program EIT Food Seedbed izvaja EIT Food, konzorcij več kot 50 partnerjev (evropskih podjetij, raziskovalnih inštitutov in univerz), ki so organizirani v okviru Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT). EIT Food je največja evropska pobuda, ki podpira inovacije v kmetijsko-živilskem sektorju, njihove programe pa sofinancira Evropska komisija v okviru programa Obzorje 2020.

Program EIT Food Seedbed je namenjen nosilcem idej in start-up podjetjem v začetni fazi, ki imajo podjetniške ideje na področjih, povezanih s kmetijsko-živilskim sektorjem. Izbrani kandidati bodo pridobili strokovno podporo (usposabljanje in mentorstvo) in finančno podporo (povračilo potnih stroškov, stroškov srečanj z mentorji in potencialnimi strankami do 10.000 EUR ter denarne nagrade v višini 20.000 EUR za najboljša start-up podjetja). Edinstven element programa je možnost preverjanja izvedljivosti poslovne ideje in tehničnih rešitev s pomočjo strukturiranega dialoga s potencialnimi kupci (proces odkrivanja strank).

Prijavitelji morajo predstaviti inovativno idejo, ki bi lahko imela pomemben vpliv na katerokoli področje živilskega sektorja (proizvodnjo, dostavo, porabo, recikliranje hrane). Sodelujejo lahko tudi z rešitvami, ki se nanašajo na prehranski sistem, stroje in opremo za kmetijstvo in proizvodnjo hrane, logistiko, embalažo, rešitve IKT, zmanjševanje živilskih odpadkov, poslovne storitve ali socialne inovacije.

Start-up skupina mora vključevati najmanj dve osebi (navadno strokovnjaka za tehnološki in poslovni razvoj). K sodelovanju so vabljeni tudi študenti in znanstveniki, katerih poslovne ideje so povezane z njihovimi tehnološkimi raziskavami, za njihov nadaljnji razvoj pa potrebujejo poslovne veščine in stike s potencialnimi kupci v različnih evropskih državah.

Program poteka v angleškem jeziku v treh evropskih vozliščih: Belfastu, Bilbau in Varšavi. Sodelovanje v programu je brezplačno.
Organizatorji programa so: Queen's University v Belfastu, Univerza v Cambridgeu, Univerza v Varšavi in osem podjetij, ki so vodilna v kmetijsko-živilskem sektorju.

Prijava je mogoča na portalu F6S do 26. aprila 2019

Podrobne informacije o programu so objavljene na www.eitfood.eu/programmes/seedbed.

Dodatne informacije:
Prof. UW dr hab. Krzysztof Klincewicz
Department of Organization Theory and Methods
Faculty of Management, University of Warsaw
E: kklincewicz@wz.uw.edu.pl