Predsednik ratificiral poljsko-ameriški sporazum o obrambnem sodelovanju

sreda, 11. november 2020

Poljski predsednik Andrzej Duda je 9. novembra 2020 med slovesnostjo v predsedniški palači v Varšavi ratificiral sporazum o okrepljenem obrambnem sodelovanju med Poljsko in ZDA.

Dejal je, da sporazum predvideva nadaljnje povečanje števila ameriških vojakov, nameščenih na Poljskem in vzpostavitev novega pravnega okvira za prisotnost ameriških vojakov na Poljskem.

Duda je dejal, da je sporazum predvsem zagotovilo varnosti za Poljsko in za ta del Evrope. "Vsi, ki poznajo politiko, popolnoma dobro vedo, da sklenitev tega sporazuma ne bo prinesla samo vojaških učinkov, ampak je to predvsem zagotovilo varnosti. Za Poljsko in za ves ta del Evrope."
Sporazum pomeni tudi razvoj gospodarskega in poslovnega sodelovanja. "Posledično srednjeevropski trg postaja veliko varnejši in stabilnejši za ameriške vlagatelje," je dejal Andrzej Duda.

Med slovesnostjo ratifikacije je predsednik, ki je opozoril, da so bili zadnji dnevi in tedni vroči čas v ameriški politiki, dejal, da bi želel, da bi bila današnja ratifikacija simbol sodobnih poljsko-ameriških odnosov, mirna in neodvisna od vseh političnih neviht in političnih procesov.
"Gradnja poljsko-ameriških odnosov kot skupnosti dobro razumljenih interesov, ki koristijo obema državama, je popolnoma nad trenutnimi političnimi dogodki," je dejal Duda.

Predsednik je dodal, da je dokument ratificiral brez vsakršnega dvoma, da si bosta tako on kot predsednik ZDA prizadevala, da se bodo mednarodni odnosi v prihodnosti razvijali na najboljši možni način.

Sporazum sta 15. avgusta 2020 v Varšavi podpisala poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak in ameriški državni sekretar Mike Pompeo.
Poljsko-ameriški sporazum o okrepljenem obrambnem sodelovanju dopolnjuje lanske izjave predsednikov obeh držav o povečanju števila ameriškega osebja s 4.500 za vsaj nadaljnjih 1000.

Zahvaljujoč vojaški infrastrukturi, ki jo bo v skladu z dogovorom pripravila Poljska, bo v primeru morebitne nevarnosti mogoče takoj napotiti dodatne sile na Poljsko, kar bo zagotovilo skupno prisotnost do 20.000 ameriških vojakov.

Pred ratifikacijo sta Poljska in ZDA napovedale, da bo Poljska gostila naprej poveljstvo 5. ameriškega vojaškega korpusa, enote, odgovorne za poveljevanje ameriški vojski na vzhodnem boku severnoatlantskega zavezništva.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com