Predstavitev Slovenije v Katarju

ponedeljek, 18. november 2013

V četrtek, 14.11.2013 je delegacija slovenskih podjetnikov v organizaciji Slovensko Katarskega združenja s podporo javne agencije SPIRIT zaključila svoj obisk v Dohi. Poleg udeležbe na Slovensko Katarskem forumu na Gospodarski zbornici Katar skupaj z Veleposlaništvom RS v Kairu so bili prisotni tudi na 4. Mednarodnem forumu poslovnih žensk in se srečali s Slovenci, živečimi v Dohi.

Delegacija 23. poslovnežev manjših in srednje velikih slovenskih podjetij je svoje priložnosti iskala v najbolj rastočem mestu na svetu, v Dohi, v času od 9. do 14.11.2013. Večina podjetnikov je Katar obiskala prvič, vendar po njihovih besedah ne zadnjič. Rast BDP za 6%, neskončne možnosti za poslovanje, predvsem za implementacijo inovativnih produktov, dostopnost in odprtost poslovnežev v Katarju, so prednosti, ki so jih podjetniki zaznali kot izjemno priložnost za svojo dejavnost v tej državi.

Osrednji dogodek poslovnega potovanja je bil Slovensko Katarski forum na Gospodarski zbornici Katar, 13.11., kjer je več kot 50 poslovnežev iz Katarja prisluhnilo predstavitvi Slovenije kot zelene dežele mnogih priložnosti za investiranje, blagovno menjavo ter turistični obisk. Poleg namestnice slovenskega veleposlanika v Kairu, gospe Natalie Al Mansouri ter predsednice Slovensko Katarskega združenja, gospe Tatjane Novak, je prisotne nagovoril tudi generalni direktor zbornice, g. Remy Rowhany, ki je poudaril: »Katar je dežela priložnosti brez meja, še posebej na področju tehnologije, prenosa znanja, partnerstva s katarskimi podjetji, razvoja malih in srednje velikih podjetij ipd. Prispevajte k razvoju Katarja in izkoristite možnosti, ki jih naša država ponuja.« Povedal je še moto njihove zbornice: »Ne sprašujte, kaj vam lahko Gospodarska zbornica Katar ponudi, samo povejte, kaj potrebujete.« Tatjana Novak, predsednica Slovensko Katarskega združenja je ob tej priložnosti povabila Gospodarsko zbornico Katar ter njene člane na obisk v Slovenijo.

Delegacija se je med drugim udeležila tudi dvodnevnega 4. mednarodnega foruma poslovnih žensk v Katarju (Qatar International Business Women Forum), ki je postal eden najpomembnejših dogodkov v zalivskih državah oz v celotnem arabskem svetu. Po besedah podpredsednice, gospe Aishe Alfardan, je letošnji dogodek presegel pričakovanja, saj se ga je udeležilo več kot 1000 oseb iz 39 držav. Na dogodku, ki je bil pod okriljem njegove ekselence šejka Ahmeda bin Jassima bin Mohammeda al-Thanija, ministra za gospodarstvo, je bilo prisotnih veliko pomembnih gostov, tako iz Katarja in držav GCC kot iz celega sveta (prva dama Malezije, Sadghuru iz Indije ipd.). Forum ni bil le stičišče različnih kultur in prostor za izmenjavo mnenj o vlogi žensk v arabskem poslovnem svetu, temveč odlična priložnost za spoznavanje in navezovanje stikov, kar so mnogi udeleženci delegacije s pridom izkoristili.

Delegacija je svoj obisk v Dohi sklenila z večernim srečanjem s Slovenci, živečimi v Katarju. Srečanje je bila izjemna izkušnja za vse prisotne, saj se mnogi Slovenci, ki dlje časa živijo v tem mestu, pred tem niso poznali in so poudarili, kako lepo je spet slišati slovensko besedo v tem daljnem arabskem svetu. Več kot 15. Slovencem, ki so se odpravili novim izzivom naproti, ni žal za tovrstne izkušnje: dobri medosebni odnosi, izjemne priložnosti za razvoj in napredek ter nenazadnje visoka plača, so dober razlog za trajnejši odhod v Katar.

Naslednji dogodek Slovensko katarskega združenja bo 18.12.2013 v Ljubljani, zato spremljajte novice na spletni strani združenja.

Za več informacij se obrnite na:
Slovensko Katarsko združenje
Dijana Madžarac, PR
E-mail: dijana.madzarac@sloveniaqatar.com
Telefon: 031 654 763