Predstavniki slovenskih podjetij v Krakovu

ponedeljek, 23. december 2013

Javna agencija SPIRIT Slovenije je v začetku tega tedna skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Veleposlaništvom RS iz Varšave v sodelovanju z Gospodarsko zbornico iz Krakova organizirala poslovno konferenco v Krakovu. Na njej so se predstavniki nekaterih slovenskih podjetij srečali z gospodarstveniki iz Krakova in širšega Malopoljskega vojvodstva.

 

Na konferenci so v uvodnem delu predstavili gospodarstvo naše države, pa tudi nekatere možnosti za širitev sodelovanja s tem pomembnim centrom poljske industrije. Poljska stran je predstavila ukrepe in spodbude, ki jih država in lokalna skupnost nudita tujim podjetjem, ki se odločijo za skupno sodelovanje ali investiranje v lokalno gospodarstvo. Posebej je bilo izpostavljeno, da se rok, ko so podjetjem omogočali kar za polovico manjše davčne obremenitve, v prihodnjem letu končuje – po novem bo ta olajšava znašala tretjino davčnih obremenitev.

 

Krakov kot drugo največje poljsko mesto s svojo geografsko lego, ki je dokaj blizu tudi Sloveniji, lahko predstavlja idealno izhodišče za vstop in sodelovanje naših podjetij s poljskimi partnerji. Tuji analitiki ocenjujejo, da Krakov skupaj s Katowicami in okolico v radiju stotih kilometrov ter okoli osmimi milijoni prebivalcev, predstavlja eno od top lokacij za tuje vlagatelje v v okviru Evropske unije. V zadnjih dvajsetih letih je priliv tujih investicij v Malopoljsko regijo presegel 15 milijard ameriških dolarjev, predvsem na področjih kot so IKT, avtomobilska, jeklarska, gradbena in kemična industrija ter alternativni energetski viri. Tudi makroekonomski kazalci na lokalni ravni dosegajo boljše rezultate od državnega povprečja Poljske.

 

Zanimanje poljskih podjetij za sodelovanje z našimi potrjuje tudi interes za srečanje v okviru individualnih sestankov, na katerih so se podjetja pogovarjala o konkretnih ponudbah in poslih.

Gospodarska delegacija je obiskala tudi posebno ekonomsko cono v Krakovu http://www.sse.krakow.pl, ki deluje v okviru tamkajšnjega tehnološkega parka že od leta 1997. Približno 130 podjetij, ki delujejo v tej coni, je od ustanovitve ustvarilo okoli 15 tisoč novih delovnih mest, predvsem na področjih kot so IKT, avtomobilska in strojna industrija ter servisne storitve. Podjetjem, ki se odločijo za delovanje v okviru ekonomske cone omogočajo lažji zagon podjetja, servisno in logistično infrastrukturo, davčne olajšave, pa tudi iskanje finančnih virov za zagon podjetja. Delovanje posebne ekonomske cone je zaenkrat predvideno še do leta 2026, ko bi se naj izteklo pridobivanje sredstev iz finančnih virov Evropske unije.

 

Blagovna menjava med Poljsko in Slovenijo je v lanskem letu presegla 1,1 milijardo evrov, letošnje napovedi pa kažejo, da bi lahko dosegla celo rekordno vrednost. Poljska predstavlja pomemben izvozni trg za naša podjetja, saj predstavlja sedmo državo po vrsti kamor naša podjetja izvažajo, pri čemer predstavlja ta 38 milijonski trg tri odstotke našega izvoza.