Pregled gospodarskega dogajanja na Madžarskem v času epidemije COVID-19

petek, 27. marec 2020


Gospodarsko industrijska zbornica Budimpešta (BKIK) je objavila rezultate ankete, ki so jo izvedli med 1895 podjetji v Budimpešti. Od tega 1582 mikro podjetji, 292 malih in srednjih podjetji in 21 velikih podjetji. Kar 93 % vprašanih prihodnost opisuje kot "mračno", saj bo posledice ukrepov ob epidemiji čutiti še leta.

35 % vprašanih je uvedlo delo od doma, 19 % je zaposlene napotilo na neplačan, 12 % pa na plačan dopust. Anketa je pokazala, da se za delo od doma praviloma odločajo velika podjetja. Od vprašanih je kar 80 % velikih podjetji uvedlo delo od doma, medtem ko je pri SME in mikro podjetjih takih samo 51 %.

20 % podjetij (ponovno izstopajo velika podjetja) je imelo krizne načrte za primer epidemije, 34 % takšne načrte pospešeno pripravlja, 15 % pa o tem razmišlja. Kar 60 % vprašanih podjetji je zabeležilo bistveno zmanjšanje naročil, 40 % pa tudi neposredno zmanjšanje števila strank, gostov oziroma naročnikov.

Kot ključni ukrep vlade, ki ga pričakujejo, je 40 % vprašanih na prvo mesto postavilo vzpostavitev kreditnih in garancijskih shem za reševanje likvidnostnih težav, ki nastajajo zaradi ukrepov omejevanja širjenja COVID-19.

Največje regionalno madžarsko transportno podjetje Weberer je do nadaljnjega ustavilo vsa svoja vozila. Vozniki so bili poslani domov na neplačan dopust. Podjetje v letošnjem letu beleži 40 % padec vrednosti delnic.

Proizvajalec pnevmatik Hankook je najavil ustavitev proizvodnje med 30. marcem in 7. aprilom. V tem trenutku še ni znana usoda 3.300 delavcev v tovarni v Rácalmásu. Predsednik uprave Hankook Tire Europe je v izjavi za javnost zapisal, da je varnost delavcev v tem trenutku prva prioriteta.

Robert Bosch Elektronika nadaljuje z zmanjševanjem obsega proizvodnje, ki so ga pričeli 21. marca. Del zaposlenih je na plačanem dopustu, medtem ko so ostalim skrajšali delovni čas. Po besedah predstavnika podjetja bodo manko delovnih ur nadoknadili v drugi polovici leta. Za režijske delavce spodbujajo delo od doma, medtem ko na delovno mesto prihajajo samo tisti, ki dela od doma ne morejo opravljati in so zdravi.

Proizvodnjo v Makó in Vácu ustavlja tudi Continental. Za tiste delavce, ki jim narava dela to dopušča, je uvedeno delo od doma, medtem ko ostali v tem trenutku koristijo letni dopust.

Pripravil:
Igor Lakota, ekonomski svetovalec
Veleposlaništvo Republike Slovenije Budimpešta
E: igor.lakota@gov.si