Priložnosti za sodelovanje slovenskih podjetij s češkimi na področju najmodernejših tehnologij

petek, 07. januar 2011

Češka je dobro uveljavljena v različnih aplikacijah nano tehnologij v tekstilni stroki. Profesor Oldrich Jirsak s Tehnične univerze v Libercu, ki velja za češkega očeta nano vlaken meni, da je prednost Čehov v tem, da so sposobni znanstvena spoznanja prenesti v konkretno uporabo v industriji.

Podjetje Elmarco je svetovno znani proizvajalec strojev za proizvodnjo in tkanje nano vlaken NanospiderTM. Prodali so že več kot 60 strojev po celem svetu. Imajo svoja zastopstva v ZDA in na Japonskem. So nosilci več kot 40 patentov in pričakujejo zelo hiter razvoj v bližnji prihodnosti.

Nanoprogres je združenje 16 raziskovalnih in proizvodnih podjetij, ki se ukvarja z uporabo nano vlaken v bio medicini, predvsem za izdelavo kopren za zdravljenje ran in obnovo tkiv pri opeklinah in vrezninah. V bodoče pa nameravajo uporabiti ta vlakna tudi za obnovo mišičnega tkiva srca po infarktu.

Podjetje Primecell se ukvarja z inženiringom tkiv, ki omogočajo obnovo ali zamenjavo kožnih tkiv in zdravljenje ran.

Obstaja tudi grozd Nanomedic in podjetje Hem Con, ki se ukvarjata z uporabo nano tehnologij za prekrivanje ran.

Nanotex je najnovejša investicija na tem področju, ki je v fazi dokončanja. Gre za proizvodnjo nano tkanin, ki so stkane iz tako finih vlaken, da zadržijo viruse in bakterije in bodo našle veliko uporabe v medicini.

Zgornji pregled dosežkov češke industrije na področju nano vlaken in tekstila je povzet po članku v dnevniku Hospodarske Noviny, z namenom vzbuditi zanimanje za sodelovanje slovenskih podjetij s češkimi na področju najmodernejših tehnologij.


Pripravi: Mag. Andrej Ferčej
Ekonomski svetovalec, Veleposlaništvo Republike Slovenije, Praga
E mail: Andrej.Fercej@gov.si