Priporočilo podjetjem glede poslovanja s Kitajsko

četrtek, 02. julij 2020


Ameriško Ministrstvo za zunanje zadeve je skupaj z Zakladnico, Ministrstvom za trgovino in Ministrstvom za domovinsko varnost  izdalo poslovno priporočilo podjetjem glede poslovanja s Kitajsko. S priporočilom  jih želijo opozoriti pred tveganji, do katerih lahko pride v njihovi dobaviteljski verigi zaradi poslovanja s poslovnimi subjekti, ki so vključeni v kršenje človekovih pravic, vključno s prisilnim delom, v avtonomni pokrajini Xinjiang Uyghur (Xinjiang) in drugje na Kitajskem.

Priporočilo izpostavlja tveganje za poslovanje s posameznimi členi dobaviteljske verige, ki so vpleteni v kršenje človekovih pravic in sicer se osredotoča na tri osnovne tipe izpostavljenosti dobaviteljskih verig:

  • Pomoč pri razvoju orodij za nadzor, ki jih kitajska Vlada uporablja v Xinjiangu.
  • Zanašanje na delo ali blago, ki ima svoj izvor v Xinjiangu, ali v drugih tovarnah po Kitajski, kjer se uporablja prisilno delo in druge kršitve pravic delavcev v regiji.
  • Pomoč pri gradnji kapacitet za zapiranje Uygurov in članov drugih muslimanskih manjšinskih skupin in/ali gradnja proizvodnjih kapacitet v bližini kampov, s katerimi upravljajo podjetja, ki prejemajo subvencije s strani kitajske Vlade za uporabo prisilnega dela manjšin.


Podrobnosti so o škodljivih praksah in proizvodih, na katera morajo biti podjetja še posebej previdna, so navedena v posebnem priročniku.

Podjetjem za zaščito pred tveganji priporočajo uporabo vseh sredstev za zaščito pred tovrstnimi tveganji in uporabo ustreznih politik in postopkov skrbnega pregleda (due diligence).

Pripravila:
Metka Urbas
Veleposlaništvo Republike Slovenije Washington
E: metka.urbas@gov.si