Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla Inc. bo gradil novo tovarno na Kitajskem

sreda, 18. julij 2018

Podjetje Tesla Inc. bo zgradilo novo tovarno električnih avtomobilov v Šanghaju, da bi povečalo prodajo na največjem svetovnem avtomobilskem trgu, na Kitajskem. Nova tovarna naj bi v naslednjih desetih letih vsako leto proizvedla 500.000 vozil. Zgradili jo bodo brez podpore lokalnega partnerja, česar se do sedaj ni lotil še nobeden od tujih proizvajalcev avtomobilov. Trenutni trgovinski spor med ZDA in Kitajsko predstavlja tveganje za ta projekt, a so se v podjetju kljub temu odločili zanj, saj Kitajska ponuja možnosti za rast, predvsem na področju električnih vozil. Gradnja lastne tovarne bo omogočila Tesli, da obdrži vse ustvarjene prihodke, ki bi si jih v primeru sodelovanja z lokalnim partnerjem morala deliti s kitajskim partnerjem. Poleg tega bodo imeli večji nadzor nad celotnim projektom.
 
Kitajska je drugi največji trg Tesla avtomobilov, takoj za ZDA. Lani so na Kitajskem prodali okoli 17.000 avtomobilov, v ZDA približno 50.000 in 103.000 po vsem svetu. Na Kitajskem prodaja električnih vozil strmo narašča. Po napovedih analitikov naj bi kitajski kupci v letu 2022 kupili že 3,5 mio osebnih električnih avtomobilov. Peking je v aprilu 2018 potrdil načrte za odpravo pravil, ki so prisilila večino tujih proizvajalcev avtomobilov, vključno s Ford Motor Co. in General Motors Co., da prevzamejo lokalne proizvodne partnerje, da bi se izognili plačevanju visokih uvoznih tarif. Proizvajalci električnih vozil so prvi, ki imajo koristi od bolj liberalne vladne politike Kitajske. Omejitve tujih naložb za proizvajalce gospodarskih vozil bodo odpravljene do leta 2020, za vse ostale proizvajalce vozil pa do leta 2022.
 
Nova tovarna na Kitajskem bo predvidoma končana v letu 2020, a bo verjetno trajalo še dve do tri leta, da bo dosegla načrtovano proizvodnjo 500.000 vozil letno. Leto 2020 bo za Teslo torej prelomno. V tem letu bodo začeli proizvajati tudi novi SUV model Y, nov športni Roadster in Semi, novo tovorno vozilo. Tesla ima lokalnega zaveznika v spletnem velikanu Tencent Holdings Ltd., ki je lani za 1,5 mlrd EUR kupil 5 % delež podjetja. Zaradi povečanja lokalnega kapitala za gradnjo tovarne v Šanghaju ne bo večjih ovir.
 
Vir: The Wall Street Journal
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije